Holanđani razmjestili borbene avione F-16 u Jordan

Holanđani su zamijenili kontingent od četiri belgijska F-16, koja su bila razmještena u bazi Al-Asraq (EPA)

Holandska ratna avijacija (RNLAF) započela je operacije u Iraku i istočnoj Siriji s borbenim avionima F-16 u okviru koalicije protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) nakon što su se povukle Belgijske zračne snage, objavilo je holandsko Ministarstvo obrane.

Šest holandskih aviona F-16, uključujući dva aviona u rezervi, napustilo je aviobazu Airpark Volkel u Holandiji.

Razmještaj kontingenta od 150 vojnika iz aviobaze Eindhoven počeo je krajem decembra. Komandant RNLAF-a, general-pukovnik Dennis Luyt, izjavio je da je misija holandskih borbenih aviona promijenjena s ranijeg naglaska na udare po unaprijed planiranim ciljevima kao što su skladišta streljiva centrale ISIL-a na misije podrške vojnim snagama na zemlji i izviđanja.

Podrška iz zraka

Tokom posjete holandskom kontingentu u Jordanu 5. januara ministar odbrane Ank Bijleveld-Schouten izjavio je: “Iračke i koalicijske snage jako se oslanjaju na podršku iz zraka. U svakom slučaju, borbeni avioni imaju funkciju odvraćanja.”

Holanđani su zamijenili kontingent od četiri belgijska F-16, koja su bila razmještena u bazi Al-Asraq, zajedno sa 100 pripadnika belgijskih snaga, od 1. jula 2016. do kraja decembra 2017. godine. Belgijski kontingent u početku je imao šest F-16, a kasnije je smanjen na četiri aviona.

Belgijski F-16 letjeli su dva do četiri leta dnevno šest dana u sedmici, odradivši 6.108 sati naleta, navodi belgijski ministar odbrane.

Izvor: Agencije