Holandija: Istraga o namještanju kamata

Holandska nacionalna banka istražuje moguću manipulaciju u procesu određivanja libora i euribora (AP)

Holandska Centralna banka je saopćila u ponedjeljak da istražuje ulogu domaćih banaka u skandalu oko namještanja međubankarskih kamatnih stopa, koji je uzdrmao finansijska tržišta i rezultirao ogromnim novčanim kaznama.

U saopćenju Centralne banke se navodi da razmatra kamatne stope koje su dostavile holandske banke tokom obračunavanja libora i euribora, referentnih kamatnih stopa korištenih u globalnim finansijskim ugovorima, vrijednim više hiljada milijardi eura, prenosi agencija AFP.

“Holandska nacionalna banka, u saradnji sa vlastima za kontrolu finansijskih tržišta, istražuje moguću manipulaciju u procesu određivanja libora i euribora”, rekao je portparol Centralne banke Holandije (DNB) Remko Velenga.

Milionska kazna za britansku banku

DNB razmatra “integritet holandskih banaka i integritet njihovog poslovanja, dok je istraga već izvjesno vrijeme u toku”, dodao je on.

Velenga je ukazao da su holandske vlasti za nadzor bankarske industrije pokrenule istragu, nakon prošlomjesečnog izbijanja skandala oko namještanja kamatne stope libor u Britaniji, zbog čega je britanska banka Barclays kažnjena novčanom kaznom od 371 miliona eura, poslije priznanja da je manipulirala kamatnim stopama libor i euribor u periodu između 2005. i 2009. godine.

Libor su kamatne stope po kojoj banke uzajamno posuđuju novac.

Euribor je referentna kamatna stopa koja se dnevno utvrđuje na evropskom međubankarskom tržištu kao prosječna stopa po kojoj reprezentativne banke međusobno daju u zajam neosigurana novčana sredstva.

Izvor: Agencije