Holandija povukla diplomata iz Turske zbog optužbi za špijuniranje

Holandsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je diplomat radio u holandskom konzulatu u Istanbulu (EPA)

Holandija je u ponedjeljak povukla jednog svog diplomata iz Turske nakon što su turski mediji objavili da je zaposlenik konzulata razotkriven tokom špijunskih aktivnosti, piše Umut Uras u autorskom tekstu za Al Jazeeru.

Holandsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je diplomat, koji je radio u holandskom konzulatu u Istanbulu, napustio Tursku zbog zabrinutosti za svoju sigurnost.

“Zbog njegove vlastite sigurnosti – zbog publiciteta – zvaničnik u pitanju napustio je Tursku u ponedjeljak. On je radio u holandskom Generalnom konzulatu u Istanbulu, a bio je zadužen i za regionalne aktivnosti”, navelo je Ministarstvo u saopćenju.

Turski zvaničnik rekao je za Al Jazeeru da je diplomata razotkrila turska obavještajna agencija MIT dok je vršio obavještajne aktivnosti.

Prikupljanje podataka

Govoreći uz uvjet anonimnosti, zvaničnik je kazao da je diplomat radio na prikupljanju podataka o turskoj vojnoj operaciji u sjeverozapadnoj sirijskoj regiji Afrin.

“Turske vlasti nisu poduzele diplomatske poteze da deportiraju holandskog diplomata nakon što su prikupljeni dokazi i dozvoljeno mu je napustiti zemlju”, rekao je on.

Nekoliko privatnih turskih mreža objavilo je snimke, na kojima je, navodno, prikazan diplomat tokom sastanaka s izvorima u Istanbulu.

Al Jazeera je kontaktirala s holandskim vlastima za izjavu, ali do objave članka nije odgovoreno na optužbe za špijuniranje.

Izvor: Al Jazeera