Holandija zabranila slijetanje aviona Mevluta Cavusoglua

Ovo je posljednja u nizu zabrana širom Evrope, uglavnom u Njemačkoj, kojom se ne dozvoljava turskim liderima da učestvuju u kampanji za referendum (Reuters)

Vlada Holandije zabranila je da u Rotterdam sleti avion turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua, zbog spora o kampanji za nadolazeći referendum o proširenju ovlasti predsjednika u Turskoj.

Holandske vlasti povukle su dozvolu za slijetanje aviona. Cavusoglu je najavio da će otputovati u Holandiju u subotu, uprkos zvaničnoj zabrani kampanje za turski referendum u toj zemlji. 

On je rekao da vlasti u Holandiji turske građane “drže kao taoce”, miješajući se u političke skupove i govore. 

To je posljednja u nizu zabrana širom Evrope, uglavnom u Njemačkoj, kojom se ne dozvoljava turskim liderima da učestvuju u kampanji za dobijanje podrške za referendum koji će se održati u aprilu.

Cavusoglu je u razgovoru za CNN Turk rekao da je Holandija odbila da mu izda dozvolu da sleti u Rotterdam te da će Turska odgovoriti oštrim ekonomskim i političkim sankcijama. 

Politički skupovi otkazani

Gradonačelnik Rotterdama Ahmed Aboutaleb u petak je rekao novinarima da je Cavusoglu dobrodošao, ali da su politički skupovi i govori otkazani. 

“On ima diplomatski imunitet i mi ćemo ga dočekati sa poštovanjem, ali imamo druge instrumente da zabranimo da se stvari dešavaju u javnim prostorima”, kazao je. 

Delegacija turskog šefa diplomatije na Facbooku je objavila da će se umjesto toga okupljanje održati u privatnoj rezidenciji turskog konzulata u Rotterdamu. 

U pozivu se traži od posjetioca da prilikom dolaska ne mašu truskim zastavama i ne trube u vozilima. 

Nakon zabrane da avion Cavusoglua sleti u Holandiju, turska ministrica za porodicu Fatma Betul Sayan Kaya namjerava da dođe u ovaj holandski grad kopnenim putem.

Kaya, koja se nalazi u Njemačkoj gdje učestvuje na skupovima podrške referendumu u Turskoj uputit će se u Holandiju uprkos tome što su tamošnje vlasti otkazale skup na kojem je trebalo da govori, javila je turska agencija Anadolija.

Holandski premijer Mark Rutte izjavio je ranije danas da razumije da su Turci bijesni, ali je ocijenio da je turski predsjednik Erdogan pretjerao kada je uporedio Holanđane sa nacistima.

Zabrane u Njemačkoj

Nedavno je Hamburg, kao četvrta njemačka lokalna samouprava, otkazao miting turskog ministra.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prošle sedmice je rekao da su njemački postupci kojima pokušavaju osujetiti političke sastanke građana Njemačke turskog porijekla “ravni onima iz nacističkog perioda”.

On je na skupu u Istanbulu poručio da Njemačka nema dodirnih tačaka sa demokratijom i da su odluke zabrane “ravne nacističkom periodu”.

Izvor: Al Jazeera i agencije