Holandski premijer želi smiriti diplomatsku svađu s Turskom

Turska je Holadniji ranije poručila da će odgovoriti na "najoštriji način" na zabranu turskim ministrima da održe govore u Rotterdamu (EPA)

Holandski premijer Mark Rutte rekao je da će sve učiniti kako bi smirio diplomatsku svađu s Turskom za koju je kazao da je, nakon dva incidenta u subotu, najgora koju je Holandija iskusila s Turskom posljednjih godina, a Turska je odgovorila da očekuje izvinjenje.

Turska je Holadniji ranije poručila da će odgovoriti na “najoštriji način” na zabranu turskim ministrima da održe govore u Rotterdamu.

Između dvije strane je izbio spor oko političke kampanje za referendum koji bi mogao dati nove ovlasti predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. Holandija je onemogućila dolazak turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua u Rotterdam, a tursku ministricu za porodicu, koja je ušla automobilom iz Njemačke u Holandiju, deportirala je na granicu kao nepoželjnu osobu. 

“Ovo nikada prije nisam doživio, ali mi želimo biti trezvenija strana. Ako turska strana zaoštri, morat ćemo odgovoriti, ali ćemo učiniti sve u našoj moći kako bi smirili situaciju”, rekao je Rutte.

Izbori u Holandiji

Cavusoglu je u nedjelju kazao kako će Turska nastaviti poduzimati mjere protiv Holandije sve dok ova zemlja ne uputi izvinjenje.

Holandiju u srijedu očekuju izbori, a ankete govore da Rutte i ultradesničar Geert Wilders vode vrlo tijesnu utrku. Rutte je zabranu održavanja turskih skupova i učestvovanja turskih ministara na njima obrazložio prijetnjom za javni red i mir. U Holadniji živi oko 500.000 turskih imigranata i njihove djece, a većina ima dvojno državljanstvo i mogu glasati u obje zemlje.

U međuvremenu su u Istanbulu demonstranti ispred holandskog konzulata poderali zastavu te zemlje i zamijenili je turskom zastavom.

U glavnom gradu Švedske je vlasnik dvorane u kojoj se trebao održati skup sa zvaničnikom iz turske vladajuće stranke poništio ugovor o zakupu, ne obrazloživši svoju odluku. Skupove su također zabranile i Njemačka i Austrija.

U petak je njemački ustavni sud saopćio da se zvaničnici turske vlade ne mogu  pozivati na njemačka ustavna prava kako bi ušli u zemlju radi političkih nastupa. Ta je odluka objavljena dok jačaju napetosti jer su u Njemačkoj otkazani turski skupovi podrške referendumu 16. aprila kojim bi turski predsjednik Erdogan trebao dobiti široke ovlasti.

Izvor: Agencije