Holandski timovi odaju počast ubijenom sudiji

Nieuwenhuizen je preminuo dan nakon što ga je poslije utakmice mladih timova Buitenboysa i Nieuw-Slotena pretukla grupa igrača (EPA)

Holandska nogometna asocijacija (KNVB) otkazala je u utorak sve mečeve amaterske lige zakazane za vikend, u znak poštovanja prema preminulom pomoćnom nogometnom sudiji Richardu Nieuwenhuizenu.

Nieuwenhuizen jed umro u ponedjeljak navečer od posljedica premlaćivanja na utakmici nižerazredne juniorske lige u holandskom gradu Almereu.

Nieuwenhuizen je preminuo dan nakon što ga je poslije utakmice mladih timova Buitenboysa i Nieuw-Slotena pretukla grupa igrača.

Holandski mediji navode da su uhapšena trojica nogometaša Nieuw-Slotena u dobi od 15 i 16 godina, koji su pretukli 41-godišnjeg sudiju.

Pritom su ga vrijeđali tokom cijelog susreta, a kada je utakmica završila, divljački su ga napali, udarajući ga nogama u glavu.

Napadači su optuženi za nanošenja teških tjelesnih povreda sa smrtnim posljedicama, a tužilac je rekao da će se trojica tinejdžera naći pred sudskim komesarom u četvrtak.

Crni bedževi

KNVB je saopćila da će profesionalni timovi uoči početka mečeva za vikend odati počast minutom šutnje tragično preminulom sudiji Nieuwenhuizenu.

Svi igrači i zvaničnici nosit će crne bedževe.

“Apsolutno je zastrašujuće da se tako nešto može dogoditi na holandskim sportskim borilištima. To više nema nikakve veze sa sportom”, izjavila je holandska ministrica sporta Edith Schippers.

“Duboko sam potresen tragičnom smrću holandskog sudije i nadam se da se to više nikada neće dogoditi na nogometnim terenima”, piše u telegramu predsjednika Međunarodne nogometne asocijacije (FIFA) Seppa Blattera upućenog Holandskom nogometnom savezu, prenosi Hina.

“Nogomet je ogledalo društva, pa ga, na žalost, pogađaju iste bolesti poput nasilja. Ipak, ostajem uvjeren da nogomet pripada silama dobra u svijetu i moramo nastaviti davati dobre primjere”, poručio je Blatter.

Izvor: Agencije