Holivudska produkcija bježi iz Srbije

Ralph Fiennes, Kevin Costner, Pierce Brosnan – samo su neki od holivudskih glumaca koji su snimali u Srbiji. Međutim, zarada od holivudskih ekipa u toj državi mnogo je manja nego u Hrvatskoj ili Mađarskoj. Iako se godinama priča kako će se raditi na podsticanju strane produkcije, do sada se nije mnogo odmaklo.

Kostimi, šminka, pa i sam filmski set – sve se drži u strogoj tajnosti. Ekipa serije Posljednji panteri (The Last Panthers) u francusko-engleskoj produkciji, osim Marseja i Londona, za svoju lokaciju odabrala je i Beograd. Sudeći po iskustvu onih koji dovode strane filmske ekipe u Srbiju, tako nešto postaje sve teži poduhvat.

“Imamo sve manje i manje posla, projekti koji dolaze su projekti sa sve manjim budžetima. Mi smo u prošlosti radili veće projektem poput Brothers ili 2013 November Man sa Pierceom Brosnanom, dok smo prošle godine uradili samo jedan mali nezavisni engleski projekat”, kazala je Sandra Đuričković, finansijska direktorica producentske kuće Work In Progress.

Često, uprkos trudu i dugim pregovorima, rezultati izostanu.

“Prosto, projekti odlaze. Evo, i pre neki dan smo čuli da je još jedna produkcija iz Indije, zbog koje je naša delegacija išla na pregovore čak u Indiju, sada završila u Hrvatskoj, umesto u Beogradu”, navodi Ana Ilić, izvršni direktor filmske asocijacije Film In Serbia.

Vlastita krivica

Prema podacima Hrvatskog audiovizuelnog centra, Hrvatska od stranih filmskih produkcija godišnje zaradi više od 10 miliona eura – dvostruko više od prosjeka u Srbiji u protekle četiri godine, javlja iz Beograda novinarka Al Jazeere Jelena Glušac.

“Dok se borba za blockbustere u regionu zahuktava, Srbija posustaje, i to, čini se, sopstvenom krivicom. Iako je Zakon o kinematografiji stupio na snagu pre tri godine, za strane filmske produkcije koje bi ovde da snimaju praktično je beskoristan. Naime, još nije donet podzakonski akt koji bi finansijske podsticaje i omogućio”, dodaje ona.

Naznaka da bi se stvari mogle pokrenuti nabolje pojavila se u februaru, na susretu predstavnika filmske industrije s ministrom privrede. I tada, kao i ranije nakon takvih susreta, utisak filmadžija je isti.

“Ne postoji nikakva prepreka osim ažurnosti ljudi”, kazala je Ana Ilić.

Ipak, poručuju da su optimisti i da im se čini kako političke volje za rješavanje tog pitanja sada ima. Međutim, u Ministarstvu privrede Srbije na ovu temu ovaj put nismo našli sagovornika – naši upiti ostali su bez odgovora.

Izvor: Al Jazeera