Hollande imenovao novog premijera Francuske

Francuski predsjednik Francois Hollande imenovao je novog premijera, a riječ je o dosadašnjem ministru unutrašnjih poslova Manuelu Vallsu.

Valls je rođen u Barceloni, a francusko državljanstvo je stekao u 20. godini.

Zagovara socijalizam na način Tonyja Blaira, najprije na ekonomskom polju, zbog čega je nerijetko u osjetljivim odnosima sa strankom. Puno je popularniji na desnici nego na ljevici.

Neposredno prije toga, dosadašnji premijer Jean-Marc Ayrault se povukao sa dužnosti predsjednika Vlade. To je učinio nakon lošeg rezultata socijalista na jučerašnjim lokalnim izborima.

Stranka predsjednika Hollandea je podbacila pred uspjehom ultradesničarskog Nacionalnog fronta Marine le Pen i najvećeg opozicijskog Saveza za narodni pokret prethodnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Predsjednik Hollande se zbog promjene premijera obratio i naciji.

Vladajuća politička stranka u Francuskoj Socijalistička partija doživjela je poraz na lokalnim izborima. Trijumfirao je desničarski Nacionalni front, koji je ostvario najbolji rezultat u historiji partije desnog centra UMP-a.

Stranke desnog centra vodile su nakon drugog kruga izbora u nedjelju sa 49 posto osvojenih glasova, dok su stranke lijevog centra imale 43 posto glasova, a desničari devet posto.

Gradonačelnica Pariza

Nacionalni front, koji predvodi Marine le Pen, pobijedio je u više od deset gradova, dok je Socijalistička partija francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, prema preliminarnim rezultatima, izgubila u velikom broju gradova, uključujući Reims, Pau, Tours, Saint-Etienne i Quimper.

Kandidatkinja Socijalističke partije Anne Hidalgo (54) izabrana je za prvu ženu gradonačelnicu Pariza.

Glavna opozicijska partija nekadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja Unija narodnog pokreta (UMP) pobijedila je u Toulouseu, na jugozapadu zemlje.

Minuli lokalni izbori u Francuskoj, prvi otkako je na vlasti aktuelni predsjednik Hollande od 2012, ostat će zapamćeni po veoma maloj izlaznosti birača, na kojima čak 38 posto registriranih glasača nije izašlo na birališta, saopćilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zvanični rezultati lokalnih izbora još nisu saopćeni.

Raspad EU-a

Marine le Pen je francuska političarka i pravnica, a od januara 2011. godine i šefica Nacionalnog fronta, treće najveće političke stranke u Francuskoj. 

Nacionalnom frontu se pridružila 1986. godine, a osam godina je bila na mjestu potpredsjednice te stranke.

Njena politika se zasniva na smanjenju imigracije na pet posto trenutne količine, stvaranju novog ministarstva unutrašnjih poslova, imigracija i sekularizma te ukidanju eura i povratku na nacionalne valute.

U januaru je obećala da će učiniti sve što je u njenoj moći da Evropska unija propadne.

“Kako možemo poboljšati EU? Tako što ćemo dovesti do njene propasti. Očekujem samo jednu stvar od evropskog sistema, a to je da pukne”, rekla je tada Le Pen.

Zbog izjava o uličnim molitvama muslimana u francuskim gradovima, koje je poistovjetila sa okupacijom, Evropski parlament (EP) joj je sredinom 2013. godine ukinuo imunitet, na zahtjev tužilaštva u Lyonu, a protiv nje je tužbu podigao Pokret protiv rasizma i za podršku prijateljstvu među narodima (Mrap).

“Predsjednik je go”

Nakon poraza francuskih socijalista, predsjednik Francois Hollande bit će prisiljen u vlastitim redovima uvesti promjene – u vladi i u politici, pišu u ponedjeljak francuski mediji.

“Predsjednik je go”, donosi na naslovnici “Liberation”, naglašavajući kako Hollande koji mrzi raditi pod pritiskom sada neće moći uzmaknuti te će morati javno i vrlo uskoro otkriti nakane, prenosi AFP.

“Poraz”, “šamar”, “kazna”, “udarac nogom u stražnjicu”, “udarac batinom” – samo su neki od izraza kojima francuske novine opisuju razmjere katastrofe što je pogodila predsjednika države, te naglašavaju kako je to bio njegov prvi izborni tekst nakon dolaska na vlast u maju 2012.

“Osuđen na promjene”, piše “Le Parisien” na naslovnici. “Presse Ocean” ocjenjuje kako “više neće biti dovoljna tek kozmetička promjena u ministarskim redovima”.

Najmanje 155 gradova s više od 9000 stanovnika, koji su u posljednjih više od stotinu godina bili skloni ljevici, na izborima se priklonilo opozicijskim konzervativcima. Birači su na taj način, piše “Liberation”, kaznili Hollandea zbog njegove nesposobnosti da unaprijedi drugu po veličini ekonomiju eurozone te da se uhvati u koštac s nezaposlenošću koja je “zapela” na deset posto.

Aktuelni francuski predsjednik vrlo skupo plaća cijenu jer nije bio u stanju smanjiti stopu nezaposlenosti kako je obećao. Broj nezaposlenih u februaru je dosegnuo rekordnu brojku od 3,34 miliona.

Hollandeov poraz iskoristit će predsjednica ekstremno desnog Nacionalnog fronta (NF) Marine le Pen, čija je stranka osvojila vlast u 11 gradova, uglavnom na jugu zemlje koji se tradicionalno protivi imigraciji.

Vratiti slobodu

Le Pen je kazala kako je ovo nova faza u historiji njene stranke. Aludirajući na izbore za Evropski parlament, koji će se održati u maju, Le Pen je rekla: “Borit ću se kako bih francuskom narodu pomogla ponovo vratiti osjećaj slobode… Mislim da na kraju mi možemo dobiti glavnu ulogu”, rekla je, a prenosi Reuters.

Prema komentarima u brojnim francuskim listovima, taj bi poraz trebao zapečatiti sudbinu premijera Jean-Marca Ayraulta, koji politiku zemlje vodi posljednje dvije godine, a protivnici ga optužuju za amaterizam u poslu. Sve češće se ime popularnog i ambicioznog ministra unutrašnjih poslova Manuela Vallsa spominje u kontekstu njegova nasljednika.

Istraživanje javnog mnijenja, koje je za listove “Le Parisien” i “Aujourd'hui en France” proveo institut BVA, gotovo tri četvrtine Francuza ili njih gotovo 74 posto ne želi da Ayrault ostane na premijerskom mjestu. “Ne mogu pobjeći od rezultata: ovo je poraz za vladu, a ja ću preuzeti svoj dio krivice”, rekao je premijer u programu nacionalne televizije.

Mediji pišu kako svojevrsna utjeha za Hollandea može biti činjenica da su socijalisti zadržali prevlast u Parizu. Anne Hidalgo, desna ruka dosadašnjeg gradonačelnika Bertranda Delanoea, pobijedila je protivnicu iz desnog UMP-a Nathalie Kosciusko-Morizet (40), blisku bivšem predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, koja je pobijedila u prvom krugu. Hidalgo (54) će biti prva žena na čelu francuskog glavnog grada.

Očekivane smjene

Za rekonstrukciju Vlade izjasnilo se čak 86 posto anketiranih Francuza poslije poraza vladajuće ljevice na lokalnim izborima u nedjelju, prenose francuski mediji.

Gotovo 80 posto ispitanika želi da premijer Jean-Marc Ayrault bude smijenjen, a favorit za njegovo mjesto je ministar unutrašnjih poslova Manuel Valls.

Očekuje se da predsjednik Francuske Francois Hollande odluči o sudbini Vlade.

Francuzi smatraju da bi kandidati za novog premijera, pored Vallsa, mogli biti šef diplomatije Laurent Fabius, ministar odbrane Jean-Yves le Drian, kao i stranački funkcioneri socijalista Bertrand Delanoe i Martin Obry.

Anketu među građanima proveli su listovi “Mond” i “Poen” te Radio France, prenosi Fena.

Izvor: Al Jazeera i agencije