Hollande iskazao podršku obnovi Gaze

Lider Francuske pozdravio je politiku Abbasa u cilju uspostavljanja trajnog mira u Pojasu Gaze (AP)

Francuski predsjednik Francois Hollande izrazio je nadu kako se problem Izraela i Palestine može riješiti u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Hollande se sastao s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, rekavši da će Francuska pružiti podršku Palestincima u cilju ponovne izgradnje Gaze, javlja Anadolija.

Lider Francuske pozdravio je politiku Abbasa u cilju uspostavljanja trajnog mira u Pojasu Gaze gdje je usljed ovogodišnjih izraelskih napada poginulo više od 2.000 osoba i izrazio solidarnost s palestinskim narodom.

Hollande je istakao kako je potrebno ponovo pokrenuti pregovore u cilju uspostavljanja trajnog mira između Palestine i Izraela.

ISIL velika prijetnja

Dvojica lidera usaglasili su se da grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) i druge organizacije ove vrste predstavljaju veliku prijetnju.

Palestinski predsjednik Abbas zahvalio se Francuskoj na podršci koju je pružila palestinskom narodu i u borbi za nezavisnost.

„O okončanju izraelske okupacije palestinskog zemljišta i diskriminatorne politike treba raspravljati na međunarodnoj sceni. Sada je došlo to vrijeme. Uložit ćemo sve napore za odbranu prava našeg naroda“, poručio je predsjednik Palestinaca.

Izvor: Agencije