Oglasi

Hollande kritizira zbog rabata i popusta

U ovom trenutku tražimo solidarnost i mobilizaciju radi uspostavljanja rasta u EU-u, kazao je francuski predsjednik.
Cameron (lijevo) i Hollande (desno) različito razmišljaju o novom budžetu EU-aAFP/ Getty

Predsjednik Francuske Francois Hollande je, pred ključni samit Evropske unije (EU) u Briselu, oštro kritizirao članice tog 27-članog bloka koje traže rabate i popuste u sljedećem budžetu EU-a.

Kritizirajući one članice koje pozivaju na smanjenje budžeta za period 2014-2020, on je rekao da "u ovom trenutku tražimo solidarnost i mobilizaciju radi uspostavljanja rasta" i oštro napao zemlje koje "samo dođu da uzmu svoje čekove, svoje rabate, svoje popuste".

Hollande nije imenovao nijednu zemlju, ali se zna da Velika Britanija posebno uživa veliki budžetski popust, koji joj je 1984. godine obezbijedila tadašnja premijerka Margaret Thatcher, kao nadoknadu za velike poljoprivredne troškove mediteranskih zemalja, podsjeća AFP.

Thatcher nije htjela pristati na to da Velika Britanija uplaćuje velike svote u budžet EU-a, a da joj se iz istog budžeta vraća mnogo manje novca nego, naprimjer, Francuskoj, koja je najveći korisnik subvencija za poljoprivrednike.

Taj rabat Vlada Velike Britanije odlučno brani u sadašnjim budžetskim pregovorima.

Duboka podijeljenost

Velika Britanija, Njemačka, Holandija, Švedska i Austrija su uspjele dogovoriti rabate, jer smatraju da daju preveliki doprinos budžetu EU-a.

Hollande je, također, pozvao na "borbu za zadržavanje strukturalnih fondova EU-a i Zajedničke poljoprivredne politike" tokom samita EU-a koji će biti održan 22. i 23. novembra.

Namjena strukturalnih fondova je da bogatije članice EU-a iz njih pružaju finansijsku pomoć onim siromašnijim, dok je Zajednička poljoprivredna politika najveća pojedinačna stavka u budžetu EU-a, poljoprivredni program od kojeg najveću korist izvlači Francuska, druga po veličini nacionalna privreda u EU-u i eurozoni.

Samit 27 članica EU-a bit će održan u svjetlu duboke podijeljenosti u vezi s tim da li treba smanjiti šestogodišnji budžet od 1.030 milijardi eura, koji je predložila Evropska komisija (EK).

Premijer Velike Britanije David Cameron, koji je naročito glasan u svom protivljenju povećanju budžeta, zaprijetio je stavljanjem veta na prijedlog budžeta.

Izvor: Agencije