Hollande optužio Netanyahua za nekorektnost

Hollande: Nije dobro to što je Netanyahu svečani čin pretvorio u predizborni skup (EPA)

Francuski predsjednik Francois Hollande optužio je izraelskog premijera Binyamina Netanyahua za “nekorektnost” tokom posjete Francuskoj, zbog toga što je svečanost odavanja počasti židovskim žrtvama višestrukog ubistva u Toulouseu pretvorio u “predizborni skup”.

“Netanyahu je u Francusku došao u kampanju, to smo znali”, rekao je Hollande novinarima, govoreći o odlasku u Toulouse, kako je prenio francuski satirički list Okovani patak.

“Budući da sam i ja bio tamo, malo je ublažio svoj govor, ali to što je taj svečani čin pretvorio u predizborni skup nije bilo dobro”, rekao je Hollande u nedjelju novinarima koji su s njim u avionu putovali u posjetu Libanu i Saudijskoj Arabiji.

Sarkozy: Netanyahu ‘lažljivac’

Hollande nije jedini francuski predsjednik kojem je aktualni izraelski premijer “stao na žulj”.

Prije godinu dana, u novembru 2011. tadašnji prvi čovjek Francuske Nicolas Sarkozy ga je u privatnom razgovoru dok se čekao početak sastanka na vrhu G20 u Cannesu nazvao “lažljivcem”.

“Ne mogu ga više vidjeti, to je jedan lažljivac”, rekao je Sarkozy potiho Obami.

“Pun mi ga je kufer, ali ja se s njim moram gombati svaki dan”, odgovorio mu jednako tiho američki kolega, ali toj su komunikaciji novinari svjedočili zahvaljujući slušalicama za prijevod koje su im podijeljene prije početka sastanka.

Izraelski parlament raspušten je 15. oktobra i predizborna kampanja za izbore 22. januara u punom je jeku.

Netanyahu je 31. oktobra stigao u posjetu Francuskoj, tokom koje je dan poslije, zajedno s Hollandeom, otišao u Toulouse, kako bi odao počast troje židovske ubijene djece i jednog nastavnika, koje je 19. marta u ime Al-Kaide ubio Mohamed Merah.

Tokom dirljive svečanosti, Netanyahu je podsjetio da Židovi danas imaju svoju državu, svoju vojsku i “mogu se braniti”, za što je od prisutnih dobio ovacije.

“Izraelski će narod živjeti!”, izvikivao je Netanyahu, a cijela je sala s njim uzvikivala taj slogan.

Izraelski premijer “nije bio korektan”, kazao je francuski predsjednik.

Podrška Romneyu

No, Netanyahuovo ponašanje izazvalo je nezadovoljstvo i u političkim krugovima u SAD-u do te mjere da se u Izraelu otvoreno boje “osvete” Baracka Obame, nakon što je u utorak osigurao još četiri godine na položaju američkog predsjednika, javljaju u četvrtak agencije.

Opozicioni političari i mediji u Izraelu u četvrtak bruje o “osveti” predsjednika Obame zbog Netanyahuovog “grubog uplitanja u američku predizbornu kampanju”, zbog otvorene podrške koju je iskazao Obaminom protivkandidatu i izbornom gubitniku Mittu Romneyu.

Hollande da osudi islamofobiju

Muslimani Francuske tražili su od Hollandea svečanu izjavu protiv islamofobije, prema modelu koji je objavio protiv antisemitizma.

“Uz porast islamofobnih ispada i antimuslimanskog rasizma, želimo svečanu izjavu predsjednika republike, te da uključi francuske muslimane u državni interes”, rekao je Abdelah Zekri iz Francuskog vijeća muslimana (CFCM), nakon što ga je primio premijer Jean-Marc Ayrault.

Prvog novembra u Toulouseu je predsjednik Hollande na svečanosti u prisustvu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua rekao da je borba protiv antisemitizma od državnog značaja.

Zekri je naglasio da su islamofobni ispadi u posljednjih godinu dana porasli za 34 posto.

Takve teze pokušao je oboriti Netanyahuov bliski saradnik, ministar finansija Youval Steinitz.

“Mi se nismo miješali u američke izbore, bili smo vrlo oprezni”, rekao je Steinitz Izraelskom radiju.

“Oni koji odašilju netačne informacije o izraelskom upletanju u izbore ugrožavaju interese Izraela”, dodao je, prije svega misleći na bivšeg premijera Ehuda Olmerta.

‘Prekršena temeljna pravila’

U govoru pripadnicima židovske zajednice u New Yorku, Olmert, koji se namjerava vratiti na političku scenu na parlamentarnim izborima 22. januara, optužio je u srijedu Netanyahua da je, svrstavanjem uz jednog američkog predsjedničkog kandidata, “prekršio temeljna pravila kojima su uređeni odnosi između država”.

Na radiju se oglasio i sam Netanyahu, poručivši onima koji “žele izazvati sukob sa SAD-om” da “neće uspjeti”.

Američki ambasador u Izraelu Dan Shapiro pokušao je smiriti polemiku tvrdnjom da je zamisao o “želji za osvetom” novog/starog američkog predsjednika “apsurdna”.

Bojazan medija

No izraelski se analitičari ipak pitaju koju bi “cijenu” Obama mogao natjerati Netanyahua da plati dva mjeseca prije izbora.

“Netanyahu se kockao i sad ćemo platiti”, ocjenjuje tabloid Yediot Aharonot.

Vrlo slično i još preciznije piše Haaretz.

“Obama sad ima četiri godine da izravna račune s Netanyahuom, i zbog njegove otvorene podrške Mittu Romneyu, i zbog omalovažavanja (Obame) pred Kongresom, i zbog zamrzavanja pregovora s Palestincima, i zbog nastavka kolonizacije, i zbog pokušaja da mu da lekciju oko Irana”, piše taj list blizak lijevom centru.

Odnosi dviju država na prvim će ispitima biti vrlo skoro, prilikom odlučivanja o zahtjevu da Ujedinjeni narodi (UN) priznaju Palestinu kao državu nečlanicu, gdje se Izraelci nadaju pomoći SAD-a u sprječavanju takvog ishoda.

Osim toga, u pogledu budućeg odnosa prema spornom iranskom nuklearnom ponašanju, Obama je i do sada, na Netanyahuovo duboko razočaranje, upotrebi sile pretpostavljao diplomatski dijalog i pooštrenje sankcija, poput ostatka međunarodne zajednice.

Izvor: Agencije