Hollande: Oslobađanje Mosula trajat će nekoliko sedmica, a ne godina

Hollande se sastao sa iračkim kolegom Fuadom Masumom, premijerom Iraka Haiderom al-Abadijem te predsjednikom iračke Skupštine Selimom el-Juburijem (EPA)

Predsjednik Francuske Francois Hollande koji je u posjeti Iraku, izjavio je kako će akcija oslobađanja Mosula od organizacije Islamska Država Iraka i Levanta (ISIL) ”trajati nekoliko sedmica, a ne nekoliko godina”, javlja Anadolija.

Hollande se sastao sa iračkim kolegom Fuadom Masumom, premijerom Iraka Haiderom al-Abadijem te predsjednikom iračke Skupštine Selimom el-Juburijem.

”Akcija oslobađanja Mosula neće trajati nekoliko godina, već nekoliko sedmica”, poručio je Hollande nakon sastanka sa Masumom.

Hollande je rekao i kako ima francuskih državljana u Mosulu i sirijskom gradu Rakki koji su pridružili ISIL-u.

Borba  protiv francuskih državljana

Prema njegovim riječima, ove osobe će po povratku u Francusku biti izvedene pred sud i kažnjene.

”Borit ćemo se i protiv francuskih državljana koji su se pridružili ISIL-u, jer žele izvesti napad i na nas. Ukoliko ih iračka strana uhvati, i oni će ih u skladu sa svojim zakonima kazniti. Pojedinoj djeci je u potpunosti ‘ispran mozak’. Ukoliko se vrate u Francusku, trebaju biti liječeni od ekstremističke ideologije. To je naša odgovornost”, smatra Hollande.

Hollande je rekao kako je poslije Mosula cilj Rakka te podsjetio da podržavaju političko rješenje krize u Siriji. 

”Akcija u Iraku će dugo trajati, ali Irak i sigurnosne snage će uspjeti. Na terenu se bore Iračani, mi pružamo podršku iz zraka, u obuci i opremanju. Naš jedini neprijatelj je ISIL. Ukoliko terorizam ostane u regiji, nastavit će napadati Evropu”, istakao je Hollande.

Masum je kazao kako je sa Hollandeom razgovarao o nekoliko pitanja među kojima se nalazi i obuka pripadnika iračkih snaga.

ISIL prijetnja cijelom svijetu

Haider al-Abadi je rekao kako ISIL prijeti cijelom svijetu.

”To je globalna teroristička organizacija koja izvodi napade u Istanbulu i drugim područjima širom svijeta. Moramo dati važnost generacijama u Iraku kojima je ISIL naštetio. Vratit ćemo nevinost djece. Spremni smo da to uradimo u najkraćem roku”, poručio je Abadi.

On je govorio i o uzastopnim napadima u Bagdadu te pozvao na oprez i dodao kako je Irak spreman na saradnju sa Francuskom i drugim evropskim zemljama kada je riječ o borbi protiv terorizma.

Hollandea je prilikom posjete kurdskoj samoupravi na sjeveru Iraka (IKBY) na aerodromu u Erbilu dočekao lider IKBY-a Mesud Barzani. 

Izvor: Agencije