Hollande poručio Cameronu: Još ima posla do sporazuma

Francuska želi ograničiti britanska prava da se miješa u odluke eurozone (AP)

Francuska želi dogovor radi sprečavanja izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, ali ima “još posla” koji treba obaviti kako bi se osigurao sporazum na samitu EU-a ove sedmice, rekao je izvor iz kabineta francuskog predsjednika Francoisa Hollandea nakon sastanka s britanskim premijerom Davidom Cameronom.

“Postoji politička volja za dogovor”, ali “ima još posla, posebno u vezi s privrednim upravljanjem”, rekao je isti izvor nakon razgovora francuskog predsjednika i Camerona u Elizejskoj palači, prenosi AFP.

Nastojeći osigurati podršku pojedinih zemalja članica prije samita EU-a u četvrtak u Briselu, Cameron je u ponedjeljak razgovarao sat vremena s Hollandeom, a u utorak će razgovarati s članovima Evropskog parlamenta.

Možda odlučujući samit

Cameron se nada da će postići dogovor tokom samita 28 članova kako bi izbjegao da Britanci na referendumu glasaju za izlazak iz EU-a.

Čelnici 28 zemalja članica u četvrtak i petak trebaju postići dogovor o reformama koje je zatražila Velika Britanija u okviru priprema za referendum na kojem će se građani te zemlje izjasniti žele li ostati ili napustiti Uniju.

Prijedlog sporazuma pripremio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, koji prije samita obilazi Pariz, Bukurešt, Atinu, Prag i Berlin kako bi osigurao što širu političku podršku za dogovor s Velikom Britanijom.

Najosjetljivije pitanje u pregovorima odnosi se na socijalne naknade koje Velika Britanija želi ograničiti za radnike iz ostalih članica EU-a u prve četiri godine njihovog boravka u toj zemlji.

U vezi s tim, u ponedjeljak su u Pragu razgovarali čelnici Višegradske grupe – Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske – kako bi usaglasili zajednički stav.

Ograničiti nadležnost Britanije

Francuska želi ograničiti britanska prava da se miješa u odluke eurozone.

Ona odbija da devet zemalja izvan eurozone mogu blokirati odluke za 19 članica eurozone.

Zaštita interesa zemalja nečlanica eurozone je pitanje “koje mora biti riješeno, ono je bitno za Veliku Britaniju”, rekao je u Briselu britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond.

Izvor: Agencije