Hollande radi na zakonu o Armenima

Predstavnici Vijeća sastat će se krajem mjeseca s Hollandeom kako bi razgovarali o novom nacrtu zakona (AFP)

Francuski predsjednik Francois Hollande planira predložiti novi nacrt zakona kojim se kažnjava negiranje genocida nad Armenima između 1915. i 1917. godine, a budući da je Ustavno vijeće poništilo prethodni, smatrajući da se njime narušava sloboda izražavanja.

Francuski parlament je u januaru usvojio zakon kojim se kažnjava negiranje genocida nad Armenima, za koje je bilo odgovorno nekadašnje Otomansko carstvo, ali ga je u februaru ukinulo Ustavno vijeće, s obrazloženjem da je u suprotnosti sa slobodom izražavanja.

Usvajanje tog zakona stvorilo je zategnutost između Pariza i Ankare, jer Turska ne koristi termin “genocid” za ubistva koja su se desila tokom nasilne deportacije Armena od 1915. do 1917. godine prema dugim zemljama.

Razgovor o nacrtu zakona

“Hollande je ponovo izrazio spremnost da predloži nacrt zakona kojim bi se kažnjavalo negiranje genocida nad Jermenima i to je rekao tokom kampanje, ali i mnogo ranije”, saopćilo je Koordinarajuće vijeće jermenskih organizacija u Francuskoj.

Šef francuske diplomatije Laurent Fabius izrazio je prethodno bojazan da bi odluka Ustavnog vijeća mogla učiniti gotovo nemogućim da se to pitanje ponovo pokrene.

Hollandeov kabinet je, međutim, saopćio da je francuski predsjednik tokom kampanje izrazio spremnost da izradi novi nacrt i da će se držati toga.

Predstavnici Vijeća sastat će se krajem mjeseca s Hollandeom kako bi razgovarali o tome kako će novi nacrt zakona izgledati.

I Hollandeov prethodnik Nicolas Sarkozy je naredio svojoj Vladi da izradi novi nacrt pošto je prethodni bio odbačen.

Izvor: Agencije