Hollande se sastao s braćom Castro

Francuska je predvodnica u približavanju EU i Havane, početom prije nešto više od godinu dana (EPA)

Francuski predsjednik Francois Hollande sastao se u ponedjeljak tokom historijske posjete Kubi s braćom Castro i zauzeo za interese Francuske i EU u toj zemlji.

Hollande je istakao da se njegova posjeta događa u “posebno važnom, ali još neizvjesnom kontekstu” za Kubu, u svjetlu poboljšanja odnosa s SAD-om, najavljenog u decembru prošle godine.

Kao prvi zapadni predsjednik koji je od tada posjetio Kubu, Hollande je izrazio solidarnost sa kubanskim vlastima, istakavši veze koje postoje između Pariza i Havane.

Posebno se zauzeo za ukidanje američkog ekonomskog embarga, koji je, po njegovim riječima, “nanio toliku štetu” razvoju Kube od 1962. godine. Ukidanje embarga zavisi od američkog Kongresa.  

U govoru na Univerzitetu u Havani pozvao je, također, Kubu da ublaži “pravila”, kako bi omogućila lakšu trgovinu i dolazak francuskih kompanija u zemlju.

Hollande se predvečer sastao s Fidelom Castrom, ocem kubanske revolucije, što je rijetka privilegija za zapadne državnike. Sastanak iza zatvorenih vrata trajao je pedesetak minuta, objavila je Jelisejska palata.

‘Jačanje partnerstva’

“Preda mnom je bio čovjek koji je stvarao historiju. Raspravlja se o tome koja je bila njegova uloga, njegova odgovornost, ali želio sam se sastati s njim”, rekao je, dodajući da je Castro “mnogo govorio”, iako ima 88 godina.

Navečer se sastao i sa svojim kolegom Raulom Castrom, koji je 2006. zamijenio Fidela, u vidljivo srdačnoj atmosferi.

“Razgovarali su o jačanju partnerstva između Francuske i Kube, uz poštivanje identiteta svake strane”, saznaje se od Hollandeovih saradnika nakon sastanka.

Castro je, po Jelisejskoj palati, “istakao da Francuska može biti u prvom planu u odnosima između Kube i EU”, naprimjer kad je riječ o samitu EU te Zajednice država Latinske Amerike i Kariba u junu u Briselu.

Francuska je predvodnica u približavanju EU i Havane, početom prije nešto više od godinu dana, koje bi se moglo konkretizirati do kraja ove godine.

Hollande se nije sastao sa kubanskim disidentima, ali je uručio orden Legije časti kardinalu Jaimeu Ortegi, koji je posredovao u oslobađanju političkih zatvorenika 2010. godine.

Ekonomska saradnja

Francuska je deseti ekonomski partner Kube i ekonomska saradnja bila je važna tema posjete.

Potpisano je nekoliko ugovora s francuskim kompanijama (Accor, CMA-CGM…), a Hollande je, također, istakao da želi pomoći Kubi u razvoju i iskoristiti njen utjecaj na latinoameričkom kontinentu.

“Nismo došli da bismo sklapali poslove”, rekao je. “Došli smo da bismo, zajedno s Kubancima, radili na ekonomskom razvoju, koji će biti koristan Kubi, Francuskoj i Karibima.”

Petodnevnu turneju po Karibima, jednu od najdužih u svom mandatu, Hollande će završiti u utorak na Haitiju.

Izvor: Agencije