Hollande traži formiranje nove vlade

Francuska se suočava sa novom krizom u ponedjeljak, nakon što je predsjednik Francois Hollande od premijera zatražio formiranje nove vlade.

Predsjednik je od premijera Manuela Vallsa zatražio formiranje vlade „dosljedne smjeru koji je postavio za zemlju“, piše u saopštenju.

Razlozi nisu navedeni, ali do ovakvog poteza dolazi nakon što je ministar ekonomije Arnaud Montebourg proveo vikend kritikujući ekonomsko stanje u zemlji te saveznika Njemačku.

Hollande i njegov premijer su bili pod pritiskom rješavanja očite pobune protiv vladine ekonomske politike, nakon što su dva značajna ministra pozvala na promjenu.

Neočekivan udar koji je jedan francuski medij nazvao „bez presedana“ izveli su ministar obrazovanja Benoit Hamon i ministar ekonomije Arnaud Montebourg. Oni su u različitim intervjuima kritikovali vladinu opsesiju smanjenjem deficita, umjesto da vode politiku rasta.

„Prioritet mora biti izlazak iz krize i dogmatsko smanjivanje deficita trebalo bi biti na drugom mjestu“, rekao je Montebourg Le Monde. Samo nekoliko dana nakon što su Hollande i premijer Valls insistirali da vlada neće odstupiti od politike budžetskih rezova, Montebourg je pozvao na „promjenu u političkim odlukama“, jer su „potrebne alternative“.

Politika rasta

Montebourg je rekao da je smanjenje deficita silom „ekonomsko ludilo“, jer povećava nezaposlenost, a ujedno je i politička katastrofa jer Evropljane gura u ruke ekstremističkih stranaka koje žele uništiti Evropu.

Montebourg je, također, napao Njemačku, rekavši da Pariz više neće dozvoliti da ga Berlin „maltretira“. Kao što je bilo i očekivano, otvoreni napad je uzrokovao potres u vladi, a kabinet premijera je izdao saopštenje u kojem se kaže da se „prešla crvena linija“, a nekoliko političkih analitičara kaže da je Valls izgubio autoritet.

U ponedjeljak je Montebourg rekao da „ne žali“ zbog svojih riječi i pokušao umanjiti važnost prepirke. Međutim, mediji javljaju da je pozvan na razgovor kod premijera. Ministar je ponovio da ne razmišlja o podnošenju ostavke.

Mediji spekulišu da je razdor između Hollandea, Vallsa i njihovih ministara veoma dubok. Umjesto osude, ministrica pravde Christiane Taubira navodno je poslala poruku „bravo“ zbog javnog govora dvojici pobunjenih ministara, a ministrica kulture Aurelie Fillippetti im je, također, putem Twittera pružila podršku.

U svojoj reakciji na Montebourgov intervju Hollande, koji je nedavno pozvao Berlin da uradi više za ekonomski rast, rekao je: „Želim da možemo uvjeriti svoje evropske partnere da nam je rast prioritet. Svako je dobrodošao braniti tu ideju i to je pozicija cijele vlade.“

Hollande se našao pod još većim pritiskom kada su analize pokazale da je zemlja u drugom kvartalu 2014. godine stagnirala.

Izvor: Agencije