Oglasi

Hollande traži istinito označavanje mesa

Francuska potvrdilo da je konjsko meso kontaminirano analgeticima, vjerovatno završilo u lancu ljudske ishrane.
Skandal sa konjskim mesom podmetnutim umjesto govedine dilijem EvropeEPA

Francuski predsednik Francosi Hollande založio se za ispravno označavanje mesa u pakovanjima gotove hrane, kako bi se izbjeglo ponavljanje skandala u kome je konjsko meso prodavano kao govedina, javio je Tanjug.

"Želim da postane obavezno označavanje mesa sadržanog u pripremljenim obrocima", rekao je Hollande tokom posjete poljoprivrednom sajmu u Parizu.

"Dok se to ne dogodi... podržaću svaku inicijativu dobrovoljnog označavanja, kako bi potrošači znali porijeklo proizvoda koji troše", dodao je on.

Analgetici u mesu 

Istovremeno, francusko Ministarstvo poljoprivrede je potvrdilo da je određena količina konjskog mesa kontaminiranog analgeticima, vjerovatno završila u lancu ljudske ishrane.

Portparol Ministarstva je rekao da su britanske vlasti prošle nedjelje upozorile da je fenilbutazon, lijek za ublažavanje bolova kod konja, pronađen u nekoliko konjskih trupala izvezenih u Francusku.

Neki kontaminirani proizvodi su otkriveni i povučeni, ali je oko polovine završilo na trpezama.

Fenilbutazon je potencijalno štetan za ljude i zakonom je zabranjeno da se nađe u ljudskoj hrani.

Takođe, u Italiji je objavljeno da je otkriven prvi slučaj da se u zamrznutim lazanjama bolonjeze umjesto govedine nalazilo konjsko meso.

DNK analiza

Kako je navelo Ministarstvo zdravlja, u lazanjama koje su proizvedene u okolini Bolonje, odakle i potiče to slavno italijansko jelo, analiziran je DNK mesnih sastojaka. 

Kontaminacija konjetinom ustanovljena je na uzorcima od 2.400 pakovanja lazanja i mljevenom mesu ukupne težine šest tona, koji su prodavani kao govedina u Breši, na sjeveru Italije.

Ministarstvo je navelo da je to bila roba kompanije Primija.

Izvor: Agencije