Oglasi

Hollande traži zaštitu eura od špekulacija

U obraćanju Evropskom parlamentu, francuski predsjednik kazao da vidi izlaz iz krize drugačije od evropskih partnera.

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je Evropu da bolje upravlja svojim velikim tržištem.

Govoreći pred Parlamentom u Strasbourgu, ocijenio je kako ranjivi euro, na koju mogu utjecati globalne špekulacije, velika stopa nezaposlenosti i neharmonizirani izvoz, govore tome u prilog.

Pozvao je na odgovorniji odnos prema budžetu Unije, koji mora biti usklađen sa mjerama štednje, ali ne smije štetno djelovati na ekonomski razvoj zajednice.

Na raspravi o budućnosti evropske dvadesetsedmorice, Hollande je pokazao da vidi mjere štednje, borbu protiv krize i kurs eura drugačije od mnogih drugih u Evropskoj uniji.

Iako srdačno dočekan, neke od Hollandeovih izjava pojedini bi mogli protumačiti kao ekonomski hladan tuš.

"Evropa se može pohvaliti velikim tržištem, ali ga slabo brani od nelojalne konkurencije. Ostavlja svoju valutu, euro, ranjivom na iracionalna kursna pomjeranja. Evropa je također kontinent gdje je rast preslab, gdje ogromna nezaposlenost pokazuje koliko je kriza duboka i koja nije samo, kao što je rečeno, privremena tranzicija, već duboka mutacija", rekao je on.

Snažniji euro

Pozivanje na reguliranje kursa dolazi u trenutku kada je euro ojačao na 1,37 dolara.

Po Hollandeovom mišljenju, to podriva evropski izvoz, odnosno privredni rast, žestoko potreban Evropskoj uniji. Pozvao je i na izvozni balans unutar Unije.

Katarina Drlja uživo iz Brisela

"Neke zemlje imaju snažan izvoz, druge bilježe deficit, moraju mnogo raditi. Zemlje s velikim izvozom trebaju stimulirati domaću tražnju, kako bi se slabiji izvoznici vratili u posao. Moramo razmišljati i o mjestu naše valute, eura, na međunarodnom tržištu. Ne može se mijenjati u skladu sa raspoloženjem tržišta. Monetarna zona mora  imati politiku valutnog kursa ili će se doći do kursne liste koja ne odslikava pravo stanje privrede", kazao je francuski predsjednik.

Hollande je pomenuo i Evropsku centralnu banku (ECB). Kaže kako ona treba ostati nezavisna institucija, te poziva na reformu međunarodnog monetarnog sistema. To bi, smatra Hollande, bolje zaštitilo ekonomske interese Evrope.

Nije, međutim, rekao na kakve reforme je mislio. No, završio je direktno kontrirajući nekim liderima EU-a.

"Većina zemalja je zainteresirana za jedan aspekt evropskog budžeta, a ne za sve. Stoga, moja pozicija je jednostavna - kažem 'da' pravljenju rezova, ali ne i slabljenju ekonomije", rekao je Hollande.

Štrajk u Briselu

Francois Hollande rekao je parlamentarcima EU-a mnogo u više od 30 minuta. Ali, tek će se vidjeti na koji način će uspjeti kontrolirati kurs eura, promijeniti međunarodni monetarni sistem i bez ušteda prevladati krizu.

Reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, koja se javila iz Brisela, kazala je da su predstavnici ECB-a odbili komentirati Hollandeov govor.

Drlja je rekla da je njemački ministar privrede kazao da bi glavni cilj trebala biti veća konkurentnost zemalja EU-a, što bi trebalo postići reformama, a ne slabljenjem valute. Slovački premijer podržao je Hollandeove ideje.

Neki analitičari kažu da se stvara novi jaz između Njemačke i Francuske zbog ekonomske politike, rekla je Drlja.

Naša reporterka je kazala da ako je suditi po Hollandeovom govoru, kao i nedavnom obraćanju britanskog premijera Davida Camerona, može se očekivati zanimljiv kraj sedmice uoči samita lidera EU-a o budžetu od 2014. do 2020. godine.

U utorak je u Briselu održan i štrajk zaposlenika Evropskog vijeća, koji se protive smanjenju plata.

Izvor: Al Jazeera