Hollande u historijskoj posjeti Kubi

S Hollandeom su u posjeti Kubi brojni francuski direktori i ministri (AFP)

Francuski predsjednik Francois Hollande, prvi šef neke zapadne države koji je stigao na Kubu nakon najave o odmrzavanju odnosa između te države i Sjedinjenih Američkih Država, u ponedjeljak počinje historijsku posjetu, čiji je cilj zastupati francuske i evropske interese u zemlji koja bi mogla krenuti u ekonomsko otvaranje.

“Dolazim s puno emocija, jer je ovo prvi put da jedan francuski predsjednik dolazi na Kubu”, rekao je Hollande po dolasku, prenosi Hina.

Ideja tog putovanja je da Francuska bude prva, u ime Evrope i među zapadnim zemljama, koja će reći Kubancima “da smo uz njih ako odluče pokrenuti potrebne etape otvaranja”, rekao je Hollande novinarima prije odlaska na Kubu.

Francuski šef države trebao bi se u ponedjeljak navečer sastati sa svojim kubanskim kolegom Raulom Castrom, koji je naslijedio brata Fidela 2006. godine. 

Jelisejska palata izrazila je svoju otvorenost za susret s ocem kubanske revolucije, ali taj susret Havana nije potvrdila.

‘Historijska posjeta’

Hollande je rekao da će kubanska etapa njegove petodnevne posjete Karibima biti “na neki način historijska”.

U Havani Pariz namjerava kapitalizirati veze koje su ojačane prije otprilike godinu dana, kada je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius bio na Kubi.

Što se tiče pitanja ljudskih prava, zbog čega se često proziva Havana, Hollande je rekao da će se o tome sigurno govoriti.

Njegov prvi gest u ponedjeljak će biti da preda orden Legije časti kardinalu Jaimeu Ortegi, koji je odigrao ulogu medijatora, kako bi se oslobodili politički zatvorenici.

“Razgovarat ću o ljudskim pravima, jer svaki put kad postoje politički zatvorenici, svaki put kad postoji manjak slobode, Francuska neće ostati zatvorenih usta”, rekao je francuski predsjednik. 

Kao deseti ekonomski partner Kube, Francuska želi ojačati svoje prisustvo na kubanskom tržištu i ne pustiti da bez nje prođe kubansko ekonomsko otvaranje.

Stoga su s Hollandeom u ovoj posjeti direktori brojnih francuskih kompanija, te najmanje sedam ministara i državnih sekretara.

U ponedjeljak bi trebalo biti potpisano i nekoliko ugovora, ali pritom se “ne radi toliko o svoti koja je u pitanju, već više o prodoru na latinsko-američko tržište”, naglasio je francuski predsjednik.

Izvor: Agencije