Hollande u Indiji za jaču ekonomsku saradnju

Francuski predsjednik Francois Hollande počeo je trodnevni posjet Indiji. Fokus će biti na pronalasku načina kako bi Francuska mogla odigrati veću ulogu u rastu i razvoju indijske ekonomije.

Kafić “L'Opera” u New Delhiju donio je francuski stil i slastice. U nekoliko godina međunarodni brendovi postali su poznati indijskim potrošačima. Vlasnik daška Francuske u indijskom glavnom gradu Kazem Samandari,kaže da mu je posjećenost omogućila da otvori još desetak podružnica i pružila izazov poslovanja na drugom kontinentu.

“U Indiji su brojni infrastrukturni problemi. Moramo voditi brigu o takvim temeljnim pitanjima tipa kako nabaviti vodu, struju, potrepštine… Ali, također, i školovati naše osoblje, koje treba posebnu pažnju”, kaže Kazem.

Infrastrukturni projekti

Samandari će dočekati francuskog predsjednika Hollanda za njegova posjeta Indiji, da mu kaže koje su prilike u ovoj zemlji za Francusku.

“Francuska kultura u Indiji je bila stoljećima, od kolonijalnih vremena. Predsjednik Hollande cilja da njegov posjet proširi taj utjecaj i da od Francuske napravi većeg igrača u rastu indijske ekonomije”, izvještava iz New Delhija reporter Al Jazeere Faiz Jamil.

Francuska pomaže Indiji s infrastrukturnim programima koji vrijede milijarde. Državni “Smart City” program namijenjen je da promijeni zakrčene i zagađene indijske metropole i pretvori ih u čista mjesta za život i rad. To je nešto u čemu francuske tvrtke žele podijeliti svoju ekspertizu, jer i same rastu unutar Indije.

“Zapravo, to je slučaj s mnogim francuskim kompanijama. Naš odnos je dugoročan, građen na povjerenju i investicijskim brojkama. Svi znaju da francuske kompanije rade velika ulaganja”, objašnjava Chandan Chowdhury iz Dassault Systemes India.

Razvijanje jačih veza

Ali, bilo je kamena spoticanja, uključujući i usporenu prodaju francuskih borbenih zrakoplova “Rafale”, unatoč intervenciji indijskog premijera prošle godine.

“Čak i kada je Indija napravila nuklearne testove, Francuska i Njemačka iz zapadnog bloka su podržale Indiju i nisu se slagale sa SAD-om u ideji nametanja sankcija Indiji. Tako da su odnosi jako dobri”, kaže Rajiv Nayan s Instituta za obrambene studije i analize (Institute for Defence Studies and Analyses).

Taj odnos trebao bi razviti još jače veze Indije i Francuske u sektoru sigurnosti, gospodarstvu i kulture.

Izvor: Al Jazeera i agencije