Hollande u Moskvi: Zajedno u borbu protiv ISIL-a

Francuski predsjednik Francois Hollande prenio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da svjetske sile moraju oformiti “veliku koaliciju” za borbu protiv pripadnika skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) koji su zauzeli velika područja u Siriji i Iraku.

Hollande je u diplomatskoj ofenzivi kako bi uspostavio zajedničku frontu protiv ISIL-a, skupine koja je preuzela odgovornost za napade u Parizu 13. studenoga, a u kojima je ubijeno 130 ljudi.

“Naš neprijatelj je ISIL, koji ima teritorij, vojsku i resurse. Moramo oformiti veliku koaliciju kako bi udarili po tim teroristima”, rekao je Hollande na početku bilateralnih razgovora s ruskim liderom u Kremlju.

“S vama sam u Moskvi kako bih vidio na koji način možemo zajednički djelovati i koordinirati se da bismo udarili po toj terorističkoj skupini, ali također pronaći rješenje za postizanje mira”, dodao je šef francuske države.

Rusija spremna na zajedništvo

Putin je kazao da je Moskva spremna ujediniti se s Parizom protiv “zajedničkog neprijatelja”. “Rusija je spremna na blisku suradnju s Francuskom u borbi protiv terorizma”, rekao je Putin.

Reuters podsjeća kako je odnos Rusije sa Zapadom – zbog Ukrajine i razmimoilaženja oko Bliskog istoka – i dalje vrlo nelagodan.

“Naš zajednički neprijatelj je terorizam i on ima ime – ISIL”, bio je jasan Hollande.

I Rusija i Francuska su pojačale zračne udare u Siriji, ali su im mete različite. Rusija bombardira sve pobunjeničke frakcije protiv režima u Damasku, dok se koalicija predvođena SAD-om usmjerila na ISIL.

Izvor: Agencije