Hollande u trodnevnoj posjeti Izraelu

Francuska je zauzela oštriji stav nego druge zapadne zemlje u prethodnim pregovorima s Iranom (Reuters)

Francuski predsjednik Francois Hollande doputovao je u trodnevnu posjetu Izraelu kojom će, kako se očekuje, dominirati razgovori o spornom iranskom nuklearnom programu.

Hollande će posjetiti i palestinske teritorije da razgovara o bliskoistočnom mirovnom procesu, koji se našao na ivici kolapsa tri mjeseca nakon što je obnovljen.

Ovo je njegova prva posjeta Izraelu otkako je postao predsjednik 2012. godine, a nju će također iskoristiti i za podsticanje trgovine s Izraelom.

Francuski predsjednik, čija popularnost opada kod kuće, stigao je u pratnji šest ministara i rukovodilaca kompanija Alstom, Arianespace i Vinci.

Posljednjeg dana Hollandeove posjete obnovit će se pregovori svjetskih sila s Iranom o nuklearnom programu.

Pregovori s Iranom

On će se prvo sastati sa izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom, a večeras i s premijerom Benjaminom Netanyahuom.

I Peres i Netanyahu su apelirali na Pariz, koji je zauzeo oštriji stav nego druge zapadne zemlje u prethodnim pregovorima s Iranom, okončanim prošlog vikenda, da zadrži taj čvrst stav u nastavku pregovora u Ženevi 20. novembra.

“Sigurni smo da ako Iran pravi svoju bombu, sve zemlje Bliskog istoka će željeti da se ugledaju,”  izjavio je Peres za francuske medije.

Izrael i zapadne zemlje sumnjaju da je iranski program obogaćivanja urana dio nastojanja da razvije nuklearno oružje, što Teheran oštro negira i tvrdi da se koristi u mirnodopske svrhe.

Izvor: Agencije