Oglasi

Hollande: Veoma ozbiljna ekonomska situacija

Francuski lider istakao kako su prvi koraci koje je poduzeo bili usmjereni ka promjeni Evrope.
Francuski predsjednik je objasnio da će standardna stopa PDV-a biti povećana sa 19,6 na 20 postoAFP/ Getty

Francuski predsjednik Francois Hollande ocijenio je ekonomsku situaciju u državi "veoma ozbiljnom", te najavio borbu protiv nezaposlenosti, usvajanje novog bankarskog zakona i pakta o konkurentnosti.

"Javni dug u proteklih pet godina narastao je za 60 milijardi eura, nezaposlenost se već 17 mjeseci zaredom povećava, a Francuska je na 17. mjestu u pogledu industrije u eurozoni, konkurentnost domaćih preduzeća opada u posljednjih deset godina", rekao je šef francuske države tokom svoje prve konferencije za novinare šest mjeseci nakon preuzimanja dužnosti.

Tokom obraćanja novinarima, koje je trajalo dva i po sata, Hollande je naveo kako su prvi koraci koje je poduzeo po ulasku u Jelisejsku palaču bili usmjereni ka promjeni Evrope.

„Francuski Parlament je usvojio evropski budžetski sporazum, potom je došlo do osnivanja bankarske unije, a onda je uslijedio i dogovor o uvođenju poreza na finasijske transakcije. Ostaje još otvoreno pitanje Grčke koja čeka pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske unije (EU)“, rekao je.

Pakt o konkurentnosti

Hollande je istakao da njegova Vlada socijalista namjerava odmah po podnošenju izvještaja o produktivnosti francuskih preduzeća generalnog sekretara za investicije Louisa Galloisa formirati nacionalni pakt o konkurentnosti.

Taj plan, prema predsjedniku Francuske, treba doprinijeti većoj preduzetnosti rukovodilaca preduzeća, poboljšanju sigurnosti zaposlenih, stabilnosti investitora i povjerenju potrošača.

Ovim paktom, koji treba zaživjeti za tri godine, predviđa se veća i kvalitetnija proizvodnja u Francuskoj.

„Predviđenih 20 milijardi kreditiranja od poreza u povećanje konkurentnosti francuske privrede osigurat će privredni subjekti udjelom od 50 posto, dok će trećina biti finasirana povećanjem poreza na dodatnu vrijednost“, dodao je Hollande.

Francuski predsjednik je objasnio da će standardna stopa poreza na dodatnu vrijednost (PDV) biti povećana sa 19,6 na 20 posto i to početkom 2014. godine, četiri puta manje nego što je planirala Vlada njegovog prethodnika Nicolasa Sarkozyja.

Reforme banaka

S druge strane, PDV za ugostiteljske usluge 2014. bit će povećan sa sadašnjih sedam na 10 procenata.

"Naš zadatak je da do kraja 2013. zaustavimo rast nezaposlenosti. Založili smo se da poslodavce oslobodimo za šest posto izdvajanja za socijalno i penziono osiguranje za zaposlene", dodao je francuski lider.

Banke će biti obuhvaćene strukturalnim reformama, a usvajanje novog zakona o bankarskom finasiranju do kraja godine omogućit će odvajanje aktivnosti bankarskog depozita od špekulativnih radnji.

"Na taj način će biti spriječen nastanak toksičkih proizvoda i bit će uveden u red platni sistem i nagrađivanje", obećao je predsjednik Francuske.

Izvor: Agencije