Holmes poslao poštom plan napada

U napadu je ubijeno 12, a povrijeđeno 58 osoba (Getty Images)

Amerikanac James Holmes, optužen za ubistvo 12 i ranjavanje 58 ljudi u kinu u Aurori u blizini Denvera na premijeri filma o Batmanu, nekoliko dana uoči napada poslao je notes psihijatru na svom univerzitetu u kojem je detaljno najavio svoje planove, ali je ta pošiljka ostala neotvorena.

Univerzitet nije želio komentirati ovaj medijski izvještaj, objavljen na portalu Fox Newsa, ali je saopćio da je primio sumnjiv paket koji je u ponedjeljak predat policiji.

Prema izvještaju Foxa, policija i agenti FBI-a su pozvani u medicinski kampus Univerziteta u Coloradu u ponedjeljak ujutro pošto je psihijatar, koji je i profesor u školi, prijavio da je primio pošiljku za koju vjeruje da je od osumnjičenog Holmesa, koji je masakr izvršio u petak.

‘Ilustracije masakra’

Ispostavilo se da je pošiljka od neke druge osobe, ali su tokom pretrage pošte, policija i FBI utvrdili da je psihijatar primio još jednu pošiljku – na kojoj je povratna adresa bila od Holmesa, navodi Fox.

“U tom paketu nalazila se sveska puna detalja o tome kako će ubijati ljude. U njoj su i crteži na kojima je prikazano šta će uraditi – crteži i ilustracije masakra”, rekli su policijski izvori, kako prenosi Reuters.

Glasnogovornik FBI-a u Denveru kazao je da ne može komentirati, jer je sudija izdao zabranu koja ograničava ono što advokati, policija i zaposlenici Suda javno mogu reći o slučaju.

Holmes (24) , koji je uhapšen odmah poslije napada, prvi put se pojavio pred Sudom u ponedeljak, gdje mu je određen pritvor, a 30. jula se očekuje da protiv njega bude podignuta optužnica.

U Denveru je u četvrtak sahranjena najstarija žrtva masakra – 51-godišnji Gordon Kauden, koji je kobne večeri poveo svoje kćerke na premijeru filma. Njegove kćerke su preživele napad.

Žrtve bez osiguranja

Istovremeno, američki mediji prenose kako bi se nekoliko žrtava pucnjave, koji se još nalaze na intenzivnoj njezi u bolnici, mogli suočiti sa računima od nekoliko stotina hiljada dolara za liječenje, pošto nemaju zdravstveno osiguranje.

U Sjedinjenim Američkim Državama ne postoji opće zdravstveno osiguranje, ali su bolnice obavezane federalnim zakonima da prime i liječe pacijente koji su povrijeđeni, bez obzira da li su u mogućnosti da plate za te usluge. 

Pokrenuta je javna kampanja za žrtve napada u kinu, te je do sada prikupljeno blizu dva miliona dolara za njihovo liječenje.

Tri  od pet bolnica gdje se nalaze ranjeni saopćilo je da će ili smanjiti račune ili ih u potpunosti ukinuti. 

Mediji navode da je među ranjenima i 23-godišnjak, koji je i dalje u kritičnom stanju nakon što je pogođen u glavu.  Njegova supruga se, u međuvremenu, porodila.

Izvor: Agencije