Vođa Trijade danas živi na socijalnoj pomoći

Nekada najopasniji kriminalci Hong Konga sada nastoje živjeti mirno. Nova izložba pomaže bivšim prestupnicima da okrenu novi list. To je dio kampanje sa ciljem da se pomogne nekadašnjim kriminalcima da se reintegriraju u društvo.

Wong Ting-hin je nekada bio jedan od najopasnijih vođa Trijade u Hong Kongu, ali kaže kako je život kriminala ostavio iza sebe.

„Nekada sam se samo brinuo o novcu i slavi. Sve što sam uradio bilo je za svoju korist, status i moć. Sada me te stvari više ne zanimaju“, kaže on.

Bivši šef kriminalne organizacije priznaje kako je uživao u kršenju zakona. Vodio je bandu sa više od 200 članova koja je pljačkala prodavnice nakita i apoteke, a imao je i ilegalne bordele.

„Bio sam prestravljen svaki put kada bih počinio zločin, jer sam mogao biti uhapšen svaki čas. Kada nanesete zlo velikom broju ljudi, počnete strahovati za svoju sigurnost. Mogao sam biti ubijen u svakom trenutku“, dodaje.

Sada je nezaposlen. Živi u iznajmljenom stanu i preživljava od socijalne pomoći. Također, dio je fotografske izložbe nazvane „Priznanja”, koja bivše kriminalce predstavlja u humanijem svjetlu.

„Moramo ukloniti predrasude i sagledati njihovu trenutnu situaciju. Promijenili su se, ne treba se osvrtati na ono što su radili prije 10 godina“, smatra Annie Lin iz organizacije Society For Community.

Intimni detalji

Bivši prestupnici podijelili su intimne detalje o vremenu provedenom iza rešetaka, ali i napore da ponovno izgrade živote i budu prihvaćeni u društvu.

„Nikad ne odustajte i svim silama pokušajte naći izlaz“, poručuje bivši zatvorenik Raymond Cheng.

Sarah Clarke, novinarka Al Jazeere, iz Hong Konga javlja kako je cilj izložbe posjetiocima pokazati izazove s kojima se suočavaju bivši zatvorenici.

„Organizatori žele da Vlada promijeni zakone protiv diskriminacije i time osigura bolju zaštitu zatvorenika koji se pokušavaju reintegrirati u društvo“, dodaje.

To uključuje ukidanje obaveze da budući poslodavci imaju uvid u kaznenu evidenciju.

„Trenutno imamo više zakona koje reguliraju zaštitu po rasnoj, spolnoj i drugim osnovama. Tražimo da Vlada donese zakon koji štiti bivše zatvorenike“, kazala je Lin.

Bivši zatvorenik Cheng ističe: „Ako poslodavci znaju da ste bili u zatvoru, sigurno vas neće zaposliti.“

On je bio u zatvoru 20 puta i sada je savjetnik u rehabilitacijskoj klinici. Kaže kako je jedan od onih koji su dobili drugu šansu za normalan život.

Izvor: Al Jazeera