Hong Kong najkonkurentnija privreda svijeta

Hong Kong se popeo s prošlogodišnjeg drugog na prvo mjesto ove godine (EPA)

Sjedinjene Američke Države predale su titulu najkonkurentnije svjetske ekonomije kineskom Hong Kongu, prema najnovijem izvještaju za 2016. godinu Svjetskog centra za konkurentnost IMD-a (World Competitiveness Center) iz Lozane.

Hong Kong se, prema rang-listi objavljenoj na internetskoj stranici IMD-a, popeo s prošlogodišnjeg drugog na prvo mjesto ove godine, Švicarska je napredovala sa četvrtog na drugo mjesto, dok je SAD pao na poziciju broj tri, prenosi Tanjug.

Singapur, Švedska, Danska, Irska, Holandija, Norveška i Kanada zaokružuju tim od 10 vodećih najkonkurentnijih zemalja u svijetu.

Na listi, na kojoj je rangirana 61 država, nalaze se samo dvije zemlje s prostora bivše Jugoslavije: Slovenija, koja se popela sa 49. na 43. mjesto, i Hrvatska koja je ostala na začelju, na prošlogodišnjoj 58. poziciji.

Od zemalja regije Mađarska je na 46. mjestu, Rumunija na 49, a Bugarska na 50. poziciji.

Zanimljivo je da je Rusija napredovala za jedno mjesto na 44. poziciju, dok je Grčka pala za šest pozicija na 56. mjesto.

Vodeća ocjena

Centar IMD-a za konkurentnost, istraživačka grupa unutar IMD-ove poslovne škole, objavljuje rang-listu svake godine od 1989, koja je priznata kao vodeća godišnja ocjena konkurentnosti zemalja.

Direktor Centra Arturo Bris kaže da je dosljedna posvećenost unapređenju poslovnog ambijenta bila ključna za skok Hong Konga na čelo liste, kao i da mala veličina Švicarske i njena predanost kvalitetu omogućava toj zemlji brzo reagiranje čime održava svoju privredu na vrhu.

“Sjedinjene Američke Države i dalje imaju najbolje ekonomske rezultate u svijetu, ali postoje mnogi drugi faktori koji se uzimaju u obzir pri ocjeni konkurentnosti”, rekao je Bris.

“Zajednički obrazac među prvih 20 zemalja jeste njihov fokus na regulativu koja je prijateljska za poslovanje, fizičku i nematerijalnu infrastrukturu i inkluzivne institucije”, dodao je.

Svako rangiranje zasniva se na analizi više od 340 kriterija koji su izvedeni iz četiri osnovna faktora: ekonomska uspješnost, efikasnost vlade, poslovna učinkovitost i infrastruktura.

Izvor: Agencije