Hook posebni američki izaslanik za Iran

Hook je vodio pregovore State Departmenta sa saveznicima u Evropi i Aziji kojima ih se nastojalo uvjeriti da prekinu uvoz iranske nafte (AP)

Američki državni sekretar Mike Pompeo imenovao je u četvrtak visokopozicioniranog političkog savjetnika Briana Hooka posebnim izaslanikom za Iran.

Do imenovanja dolazi dok se američka administracija priprema pojačati ekonomski pritisak na Iran kako bi ga prisilila da prekine svoj nuklearni program i podršku paravojnim grupama na Bliskom istoku.

Hook će voditi Radnu grupu za Iran koja će koordinirati poteze State Departmenta prema toj državi, rekao je Pompeo novinarima.

Odgovarat će direktno državnom sekretaru.

Pregovori sa pet sila

Hookovo imenovanje nije iznenađenje. On je vodio pregovore State Departmenta sa saveznicima u Evropi i Aziji kojima ih se nastojalo uvjeriti da prekinu uvoz iranske nafte 4. novembra.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u maju kako se Sjedinjene Američke Države povlače iz iranskog nuklearnog sporazuma postignutog 2015. između Teherana i šest svjetskih sila. Washington kaže kako će okončati sankcije ako Iran pristane na pregovore o oštrijem sporazumu.

Iran i drugi potpisnici (Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina) rade na pronalaženju načina da sačuvaju nuklearni sporazum čak i dok Sjedinjene Američke Države počinju ponovo nametati neke sankcije Iranu.

Izvor: Agencije