HOS-ovac Skejo pred novinarima: Bog i Hrvati – za dom spremni

Za Skeju je pozdrav 'Za dom spremni' - čist kao suza i treba ga zaštititi zakonom (Al Jazeera)

Bivši zapovjednik 9. bojne Hrvatskih obrambenih snaga “Rafael Boban”, Marko Skejo pojavio se na konferenciji za novinare u Zagrebu, na kojoj je priopćena vijest da će sporna ploča poginulim HOS-ovcima u Jasenovcu na kojoj stoji ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ biti skinuta, s brkovima koji podsjećaju na one kakve je nosio nacistički vođa Adolf Hitler.

I u obraćanju novinarima pozdravio ih je riječima ‘Bog i Hrvati – za dom spremni’.

Podsjetio je kako je “za slobodu Hrvatske i BiH poginulo više od 700 HOS-ovaca”.

Smatra i kako nema razloga da u Jasenovcu ne ostane HOS-ova spomen-ploča jer se u Vukovaru nalaze “ćirilićni spomenici onima koji su bili protiv hrvatske države”. 

“Mogu reći kako nismo sretni jer se premješta ploča. Morat ćemo ponoviti gradivo – 11 momaka koji su poginuli i bili za dom spremni, to je najsvetije što može biti u našem narodu i u bilo kojem narodu na svijetu. Oni koji su nam pobili te sinove, a to je petokraka uz pomoć četnika, s devet spomenika šalju na ćirilici poruke. Nitko to ne spominje. Vi koji uživate slobodu hrvatskog naroda, vidim da pod ručnom i na kumplungu ne cijenite te Hrvate koji se ustaše i daše život za domovinu. Nažalost, došli smo u situaciju da i mi iz Splitsko-dalmatinske županije dajemo suglasnost i smatram da će Vlada Hrvatske imati razumijevanja prema nama i da će nas zaštititi jer su ti momci dali krv”, rekao je Skejo.

Veličanje Pavelića, negiranje postojanja logora

“Jasenovac je Hrvatska. Ti momci su dali za Jasenovac svoje živote i ne vidim razloga da ta ploča tu ne ostane”, rekao je Skejo.

Portal Index podsjeća i kako Skejo poznat po tome što je 2016. godine, na 25. obljetnici 9. bojne HOS-a u Splitu, izjavio kako je pozdrav ‘Za dom spremni’ – “čist kao suza i treba ga zaštititi zakonom”. Upravo zbog tog je pozdrava u više navrata privođen u policijsku postaju, navodi zagrebački portal.

Prema pisanju Indexa, Marko Skejo je član Hrvatske čiste stranke prava, a nakon jedne od misa poglavnika Nezavisne države Hrvatske, Ante Pavelića izjavio je kako je on bio “najveći sin hrvatskog naroda”.

Na pitanje što je s logorima – Jasenovcem i Starom Gradiškom, Skejo je odgovorio: “Nisu to bili logori, nego bolnice otvorenog tipa u kojima su stradali samo dokazani neprijatelji hrvatske države i najteži bolesnici”.

Izvor: Agencije