Hosni Mubarak u teškom zdravstvenom stanju

Mubarak ima problema sa visokim krvnim pritiskom, depresijom i ima tegobe pri disanju (EPA)

Ljekari su u dva navrata koristili defibrilator u liječenju Hosnija Mubaraka jer nisu mogli pronaći puls, saopćili su egipatski sigurnosni zvaničnici u ponedjeljak.

Pogoršano zdravstveno stanje posljednja je kriza u nizu za zbačenog egipatskog predsjednika, otkako je osuđen na doživotni zatvor i prebačen u zatvorsku bolnicu prije devet dana.

Zvaničnici su dodali kako je 84-godišnji Mubarak u nekoliko navrata gubio svijest i da je intravenozno dobijao tečnost.

Objavljeno je i kako Mubarak ima problema sa visokim krvnim pritiskom i depresijom, te da ima tegoba pri disanju.

Bivši vladar je na odjelu intenzivne njege zatvora Torah, južno od egipatske prijestolnice Kaira, otkako je osuđen i kažnjen 2. juna jer nije spriječio ubijanje demonstranata tokom ustanka koji ga je zbacio s vlasti u februaru 2011. godine.

Njegova dva sina Gamal i Alaa su sve vrijeme bili uz njega u ponedjeljak, kazali su zvaničnici koji su govorili pod uslovom anonimnosti, jer nisu imali dozvolu za kontakte s medijima.

Mubarakovi sinovi su pritvoreni u istom zatvoru i čekaju suđenje zbog optužbi za zloupotrebu povlaštenih informacija u prometu vrijednosnim papirima, nakon što su oni i njihov otac 2. juna oslobođeni optužbi za korupciju.

Bezizražajno lice

Mubarakova supruga Suzanne ga je posjetila u nedjelju. Prema navodima zvaničnika, zahtijevala je da bude premješten u bolje opremljenu bolnicu izvan kaznenog sistema.

Zvaničnici su kazali da je takav transfer vjerovatan ukoliko se zdravlje bivšeg lidera Egipta ne popravi.

U posljednjem javnom istupu, na izricanju kazne 2. juna, Mubarak je bio bezizražajnog lica, u kavezu za optuženike u sudnici, dok su mu sunčane naočale skrivale oči.

Međutim, zvaničnici su kazali da se rasplakao kada je saznao da će biti premješten u zatvor. Satima su nagovarali Mubaraka da napusti helikopter koji ga je prevezao iz sudnice u zatvor.

Mediji su prenijeli da je Mubarak tada kazao kako ga je prevarilo vojno vijeće, koje je preuzelo vlast nakon što je on zbačen.

„Egipat me je prodao, oni žele da ja ovdje umrem“, navodno je kazao.

Izvor: Agencije