Hotel Nacional de Cuba – svjedok historije

Jedna od građevina u Havani svjedočila je nekim od najvažnijih događaja u istoriji kubansko-američkih odnosa. Reporterka Al Jazeere Lucia Newman obišla je Hotel Nacional de Cuba.

Hotel se uzdiže iznad Malecona ili šetališta uz obalu, na vrhu nekadašnje španske tvrđave. Topovi korišteni u špansko-američkom ratu poslužili su kao ukrasi u vrtu.

Nacional nije obični hotel. Spomenik je kubanske historije, uvršten na UNESCO-v popis svjetskog blaga.

Estela Rivas, historičarka i stručnjakinja za hotel, vodi ekipu u obilazak građevine koju su prije 85 godina podigli američki arhitekti.

Krov je dizajniran po uzoru na šahovsku ploču – sa pijunima i lovcima, te dva tornja koji predstavljaju kralja i kraljicu.

„Za hotel je bitno sačuvati originalni stil i dekoracije. Sve je originalno. Recepcija je napravljena od kraljevskog mahagonija sa pregradama za ključeve prvobitnih 500 soba. Nevjerovatno, ali pošta se isporučuje kao prije 85 godina. Poštar svaki dan dolazi sa originalnim ključem i otvara originalnu bravu”, kaže Estela Rivas.

Holivudske zvijezde i mafijaški bosovi

Ali posjetioce najviše fascinira historija hotela. Neke od najglamuroznijih holivudskih zvijezda redovno su dolazile ovamo.

Frank Sinatra i Ava Gardner su tu proveli medeni mjesec.

U vrijeme kad je Kuba bila poznata kao američko igralište, mafijaški bosovi iznajmili su cijeli hotel za svoj skup.

„A ovo je bar Churchill, nazvan po bivšem britanskom premijeru Winstonu Churchillu. Dolazio je ovamo i pušio omiljene kubanske cigare, kojima ga je Kuba snabdijevala do kraja života”, prisjeća se Estela Rivas.

Hotelski Cabaret Parisiene i danas svake večeri ima predstave. Hotelska dvorana ovjekovječena je u filmovima poput Kuma 2 i dokumentarcima o noći koja je promijenila kubansku historiju.

„Bio je 1. januar 1959. i krema kubanskog društva bila je ovdje, proslavljajući Novu godinu. Kad je stigla vijest da je diktator Fulhensio Batista pobjegao iz zemlje i da su revolucionari koje je predvodio Fidel Castro izvojevali pobjedu.

Kockarnica je zatvorena, mafija protjerana… A hotel Nacional uskoro je opet postao tvrđava, sa rovovima iskopanim oko dijela vrta koji gleda na obalu, na vrhuncu Kubanske projektilske krize“ kaže reporterka Newman.

Tuneli su otvoreni za javnost tek prije desetak godina, kao dio sjećanja na sukob koji je doveo svijet na ivicu nuklearnog rata.

Pola stoljeća kasnije, Nacional je opet velika turistička atrakcija.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera