Hotel u Budvi ‘zavadio’ Crnu Goru i Austriju

Pečaćenje hotela “Mogren” u centru Budve uz pomoć policije prošle sedmice je uznemirilo kako zaposlene u hotelu, tako i turiste i građane. No, ne samo to. Prelilo se i na odnose između Crne Gore i Austrije, jer se u hotelu nalazi počasni konzulat te države.

Zašto je taj hotel, nakon dugogodišnjih sudskih procesa, nasilno zatvoren usred sezone, detalje donosi reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Slika koja brojnim gostima hotela “Mogren” neće ostati u lijepom sjećanju – specijalna policija ispraznila je hotel, a 150 radnika ostalo je bez posla. Među njima i Hristina Jovanović, koja je tu radila 14 godina.

“Mi sad nemamo ništa, danas, radiš kod privatnika, dva-tri mjeseca. i on ti da otkaz. A ja sam bila našla sigurnu luku, i ja i ovi radnici, da imamo časno da zarađujemo svoju koru hljeba, što ova vlast, valjda njima ne odgovara”, priča ona.

Hotel “Mogren” je zapečaćen nakon niza sudskih sporova između vlasnika, preduzeća Budvanska Rivijera, kojim upravlja država, i firme Mercur System, na čelu s počasnim konzulom Austrije u Crnoj Gori.

Mercur System je upravljao hotelom preko dvije decenije i pokušao ga kupiti. U toj firmi kažu da do kupovine nije došlo zbog Svetozara Marovića, prvog čovjeka Budvanske rivijere i visokog funkcionera vladajuće Demokratske partije socijalista.

Ko kome duguje milione

“Ako mi već više od 10 godina od kupovine hotela, odnosno dobijenog tendera, nemamo još konačnu presudu kod Ustavnog suda Crne Gore, a onda ni zaštitu kod Strazbura [Sud za ljudska prava], onda je teško govoriti o pravnoj državi. Ja mislim da iza svega stoji predsjednik borda direktora, gospodin Marović”, izjavio je Milan Mrvaljević iz Mercur Systema.

Zastupnici Budvanske rivijere tvrde da je hotel zapečaćen po zakonu, jer Mercur System nije vlasnik i nema dozvolu za rad.

“Vlasnik hotela ‘Mogren’ je Budvanska Rivijera, pravno lice koje ima dozvolu državnih organa za obavljanje djelatnosti je Budvanska rivijera. Mercur System nema i nije imao nikada prava nad hotelom ‘Mogren’, čak nije bio ni zakupac hotela ‘Mogren'”, kaže Vanja Mugoša, zastupnik Budvanske rivijere.

Budvanska rivijera od Mercura Systema traži pet miliona eura za neplaćenu zakupninu, a Mercur System od Budvanske rivijere oko četiri miliona eura povrata ulaganja, uz tvrdnju da ne postoji pravosnažna presuda i osnov za pečaćenje hotela. Crnogorski premijer Milo Đukanović kaže drugačije.

“Imali su dovoljno vremena da se dogovore, da dogovorno izvrše primopredaju i da to organizuju prije sezone. Željeli su se poslužiti time da je sezona toliko značajna da ih država zamoli da nastave sa nepoštovanjem pravosnažnih sudskih presuda”, rekao je on.

Fischer pisao Vujanoviću

Pitanje hotela “Mogren” prelilo se i na odnose između Crne Gore i Austrije, jer se u hotelu nalazi počasni konzulat te države.

“Jučer se desila situacija da je jedna familija došla opljačkana da im izdam papire. Pokušao sam da uđem [u hotel], ali mi obezbjeđenje nije dalo”, izjavio je Mrvaljević.

“Vrata na hotelu kroz koja se ide u konzulat su otvorena 24 časa dnevno. Istina je da na njima stoji obezbjeđenje, koje čuva cio objekat, i pušta stranke i počasnog konzula”, kazao je Mugoša.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer uputio je pismo crnogorskom kolegi Filipu Vujanoviću, u kojem traži fer i pravno rješavanje problema hotela “Mogrena”, na šta će, saopćeno je iz Vujanovićevog kabineta, on poslati odgovor.

Izvor: Al Jazeera