Hotelijerski podvizi u Brazilu uoči SP-a

Uoči Svjetskog prvenstva u nogometu i ljetnih Olimpijskih igara u Brazilu u Rio de Janeiru uveliko se otvaraju tzv. butik hoteli.

Nekadašnje porodične vile preko noći se transformiraju u male oaze mira za turiste koji žele i malo tišine tokom predstojećeg sportskog spektakla.

Najljepši pogled je sa ruba zaljeva. I upravo tu se nalazi jedan od tri hotela braće Dussol, koji su napravili pravu revoluciju na brazilskoj hotelijerskoj sceni.

Od nekadašnje porodične rezidencije, dvojica Francuza napravila su hotel. Tročlana posluga se brine o svim dnevnim servisima poput kuhanja i čišćenja.

Ovaj hotel nema marketinga. Gosti uglavnom dolaze na preporuku svojih prijatelja. To je slučaj i sa britanskim glumcem Maynardom Eziashijem, koji preferira više ovaj tip hotela od klasičnog.

“Moj izbor je da budem radije ovdje nego negdje gdje ne bi nužno osjetio mjesto u kojem se nalazim. Ovdje imam osjećaj da sam u Brazilu, dok u velikom hotelu imam potpuno isti osjećaj kao u bilo kojem hotelu u svijetu”, kaže glumac Eziashi.

Kao kod kuće

Butik hoteli su karakteristični po tome što su gotovo uvijek stavljeni u okvir jedne teme. Drugi bitan faktor je intima, tako da ovaj hotel ima samo pet soba. Jacques Dussol jedan je od vlasnika hotela i zaslužan je za dizajn svih soba.

“Normalni hoteli bi na ovo mjesto sigurno postavili televizor, jer je to standard za takve hotele. Mi smo odlučili da televiziju izbacimo kako bi gosti mogli više uživati u pogledu i tišini ovog mjesta”, kaže Jacques Dusool.

Šest kilometara dalje, pogled na planinu Kokovado krasi sobe drugog hotela braće Dussol. Ovdje su napravili i luksuzni bazen. Iako je ovaj objekt možda luksuzniji od prethodnog, poslovna filozofija je ista.

“Svaki gost se osjeća kao da je došao kod prijatelja kući ili čak svojoj kući, i to je osjećaj kojeg gosti traže kada dolaze u hotele ovog tipa”, priča Francois Dussol.

Butik hoteli privlače veliki broj turista u Rio de Janeiru, ali ne raste samo njihov broj. Na najpoznatijoj brazilskoj plaži, Copacabani, više od stotinu hotela napravljeno je kako bi ugostili turiste za Svjetsko nogometno prvenstvo i Olimpijske igre.

Izvor: Al Jazeera