Hoxha: Imovina na Kosovu nije tema dijaloga Beograda i Prištine

Kosovska Vlada donijela je odluku da se sva nepokretna imovina registrirana na ime SFRJ, Republike Srbije i Kosova registrira na ime Kosova kao vlasnika.

Na takvu odluku reagirao je srbijanski premijer Aleksandar Vučić koji je, iz Sarajeva, poručio vlastima u Prištini: Ni u šta od toga što ste planirali ne možete da uđete, ništa od toga ne možete da otmete”.

Rekao je kako nije siguran da je kosovski premijer Isa Mustafa “smislio odluku o otimanju imovine”.

“Nisam siguran da je to njegova genijalna ideja, jer su prištinske vlasti uvek izbegavale da govore o imovini. Kao potezom pera smo mi sada nešto oteli. Niste ništa oteli. To što ste vi sebi napisali nema smisla. Napišem i ja kada nacrtam konja da je to konj, a na konja ne liči. Više liči na kuću i jaje nego na konja, ali nema veze – napisao sam ispod. Tako je i on napisao nešto, pa sada šta ima veze”, zaključio je Vučić.

Hoxha: Na Kosovu odlučuje Vlada Kosova

Prethodno je kosovska ministrica pravde Dhurata Hoxha izjavila da pitanje imovine na Kosovu ne može biti tema dijaloga Beograda i Prištine u Bruxellesu.

“Na Kosovu odlučuje Vlada Kosova na osnovu svojih zakona. Za imovinu na teritoriju Kosova imamo potpunu neovisnost, suverenitet i o tome nema potrebe da vodimo razgovore s bilo kim. Radi se o pitanju o kojem, kao država, sami odlučujemo, kao što je to bio slučaj s bivšim republikama Jugoslavije”, rekla je Hoxha za Radio Slobodnu Europu.

Inicijativu je pokrenuo zamjenik kosovskog premijera Ramiz Kelmendi koji smatra da se “proces trebao riješiti onog dana kada je Kosovo proglasilo neovisnost”.

“Mnoge općine na Kosovu suočavale su se s problemom razvoja zemljišnih površina za ekonomsku namjenu, jer su određene čestice i dalje bile u vlasništvu Vojske Jugoslavije”, objasnio je Kelmendi.

Đurić zatražio poništenje odluke

Nakon objave odluke, koju je potpisao premijer Mustafa, reagirao je Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, rekavši kako očekuje “jasnu reakciju međunarodne zajednice na tu kriminalnu odluku sa istom žestinom kao što je reagovala na pokušaj donošenja odluke o formiranju takozvane vojske Kosova”.

“Reč je o kolosalnoj pljački i otimačini na koju Srbija nikada neće pristati. Vlada Srbije i predstavnici Srba sa Kosova u toj borbi će biti jedinstveni. Razumem predstavnike Srba s Kosova koji kažu da fizički neće dozvoliti uzurpaciju javnih preduzeća u pokrajini”, rekao je Đurić.

Rekavši kako će Vlada Srbije zatražiti ukidanje odluke, napomenuo je da će Beograd postupiti kao i nedavno u slučaju Rudarsko-metalurškog kombinata Trepča, čiju je imovinu kosovska vlada tijekom 2016. godine nastojala proglasiti vlasništvom Kosova.

Odluka vlade u Prištini već je stupila na snagu, a obveza kosovske katastarske agencije bit će da u registar imovinskih prava upiše pravo vlasništva, prenosi Radio-televizija Srbije.

U tu imovinu ulazi imovina državne i vojne administracije te imovina bivših društveno-političkih organizacija.

Milioni kvadrata

Beogradski mediji navode da je riječ o zemljištu, milijunima kvadrata službenih, poslovnih i stambenih zgrada, te infrastrukturi najvećih srpskih poduzeća koje Vlada Kosova želi prisvojiti.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda Srbije, riječ je o 29 posto ukupnog zemljišta na Kosovu za koje službeni Beograd tvrdi da je u vlasništvu Republike Srbije.

Na popisu su 1.240.992 četvorna metra službenih zgrada, 145.202 “kvadrata” poslovnih zgrada, 24.688 četvornih metara stambenih zgrada, 3.973 četvorna metra objekata posebne namjene, te 753.916 kvadrata drugih građevinskih objekata, restorana, odmarališta, sportskih objekata…

Među ostalim, riječ je o imovini državnih poduzeća kao što su Železnica Srbije, Elektroprivreda, PTT Srbija, Srbijašume, NIS Petrol – Jugopetrol, Aerodrom Priština, Nacionalni park Šara, Ski-centar Brezovica…

Izvor: Al Jazeera i agencije