Hoxhaj: ZSO će dobiti status kad Kosovo postane član UN-a

Enver Hoxhaj od dijaloga Beograda i Prištine očekuje međusobno priznavanje i stolicu u Ujedinjenim narodima za Kosovo (EPA)

Zamenik premijera Kosova Enver Hoxhaj tvrdi da će Priština zajednici srpskih opština dati pravni status kada Kosovo postane punopravna članica Ujedinjenih nacija, i “ništa manje od toga”.

“Mi smo u Vladi nastavili sa osnivanjem radne grupe, ali moje mišljenje je da će osnivanje asocijacije [ZSO] dobiti status pravnog lica kada se Kosovo pridruži UN-u”, rekao je on za prištinski portal GazetaExpress.

Svaki drugi, kako kaže, unilateralni korak u vezi sa ovim procesom smatra štetnim i nepotrebno odlaže stvari.

Hoxhaj je isključio svaku mogućnost stvaranja teritorije poput bh. entiteta Republika Srpska na Kosovu.

Na Kosovu neće biti entiteta kao što je RS

“Svaki pokušaj da asocijacija [ZSO] bude što i RS u Bosni i Hercegovini je neprihvatljiv. To su dve odvojene stvari, dve različite realnosti, i jedna sa drugom nema nikakve veze”, tvrdi on.

Upitan šta očekuje od poslednje faze dijaloga Beograda i Prištine, Hoxhaj kaže da su ta očekivanja jasna i da odstupanja neće biti.

“A to su pravno obavezujući sporazum, što je navedeno i u Strategiji za članstvo Srbije u Evropske unije, međusobno priznavanje i stolica u UN-u”, rekao je Hoxhaj, koji tvrdi da je Srbija “destruktivna i igra dvostruku igru, pokušavajući da potkopa u svakom trenutku izgradnju države Kosovo”.

Kosovo je, tvrdi on, nezavisna država, tu povratka nema, tako će i ostati.

“Čvrsto verujem da će Kosovo jednog dana biti članica UN-a. Ali, ne verujem da će ovaj proces biti lak, iako to sada mnnogo manje zavisi od Srbije”, kaže Hoxhaj.

Dodao je da, na osnovu onog što su poručili međunarodni partneri koji posreduju u dijalogu da neće prihvatiti nove države u članstvo EU sa starim problemima, samo je jedan od parametara koji ga uverava da će Kosovo imati mesto u UN-u.

“Kosovo ima mnogo više državnih atributa od mnogih zemalja u svetu koje postoje godinama i koje su članice UN-a. Svaka druga ponuda za Kosovo od punopravnog članstva u UN-u je za nas neprihvatljiva”, uveren je Hoxhaj.

Političari u Srbiji trebaju prihvatiti realnost

Upitan da komentariše platformu za Kosovo koju je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prema kojoj bi normalizacija odnosa Beograda i Prištine trebalo da podrazumeva kompromis, Hoxhaj kaže da mu je teško da komentariše nešto što još nije javno objavljeno.

Ono što je, kako kaže, poznato je da srpski političari govore o prihvatanju realnosti.

“Verujem da je ovo godina kada srpski političari moraju da shvate da je vreme za nove geopolitičke realnosti. Kosovo je nezavisna država i neće se vraćati nazad. Što pre to shvate, pre će doći do popuštanja napetosti u odnosu na onu koju gaje prema Kosovu”, naveo je Hoxhaj.

Izvor: Agencije