Hronično neuhranjena svaka osma osoba

Hrana je naročito poskupjela tokom posljednjih nekoliko mjeseci (AP)

Svaka osma osoba u svijetu je hronično neuhranjena, saopćili su Ujedinjeni narodi (UN), a humanitarne organizacije su upozorile da rastuće cijene hrane mogu poništiti efekte borbe za suzbijanje gladi.

Agencije UN-a su u izvještaju o dostupnosti hrane u svijetu navele da je blizu 868 miliona ljudi, odnosno blizu 12,5 posto svjetske populacije, bilo gladno u periodu od 2010. do 2012. godine.

Ova procjena je umanjena u odnosu na otprilike milijardu gladnih u periodu od 1990. do 1992. godine.

Nova procjena zasnovana je na revidiranoj metodi računanja i na svježijim informacijama.

“To su bolje vijesti nego ranije, ali i dalje je neprihvatljivo da je svaki osmi čovjek u svijetu gladan, naročito danas, kada u svijetu hrane ima u izobilju”, izjavio je Jose Graziano da Silva, generalni direktor Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO).

Rekordne cijene

On je rekao da je najveći dio napretka u suzbijanju gladi ostvaren do 2006. godine, ali je potom uslijedila globalna ekonomska kriza praćena poskupljenjem hrane, prenosi Reuters.

Hrana je naročito poskupjela tokom posljednjih nekoliko mjeseci, pod utjecajem suša u SAD-u, Rusiji i ostalim velikim izvoznicima žitarica.

FAO očekuje da će cijene ostati blizu rekorda dostignutog u vrijeme najveće krize 2008. godine.

Da Silva smatra da svijet i dalje može dostići milenijske ciljeve o smanjenju globalne neuhranjenosti u zemljama u razvoju za 50 posto do 2015. godine.

To je jedan od nekoliko ciljeva koje su svjetski lideri usvojili u okviru UN-a radi smanjenja siromaštva, gladi i suzbijanja bolesti.
Sektor poljoprivrede bit će presudan faktor za kontinuirano smanjenje gladi u budućnosti, navodi se u zajedničkom izvještaju FAO, Svjetskog programa za hranu i Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede.

Izvor: Agencije