Hrvanje na korak od olimpijskog programa

Hrvanje, sa tradicijom koja seže još od antičkih Igara, iznenadno je u februaru izgubilo mjesto među standardnim sportovima (Reuters)

Hrvanje, skvoš i bejzbol/softbol su sportovi koji čine skraćenu listu kandidata za dobijanje mjesta na Olimpijskim igrama 2020. godine, objavljeno je u srijedu.

Tri mjeseca nakon što je izbačeno iz olimpijskog programa za Igre 2020, hrvanje je napravilo veliki korak ka očuvanju svoga statusa na planetarnom takmičenju.

Do srijede je osam sportova bilo u konkurenciji za jedno mjesto, a eliminirani su između ostalih karate i sportsko penjanje.

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) pozvat će predstavnike tri preostala kandidata na skupštinu MOK-a 8. septembra u argentinskom Buenos Airesu, gdje će biti donesena konačna odluka.

Predstavnici svjetskih federacija osam sportova su iznijeli svoje prezentacije Izvršnom odboru MOK-a, koji je u srijedu odlučio da u utrci ostaju hrvanje, skvoš i bejzbol/softbol.

Međunarodna nevjerica

Muški bejzbol i ženski softbol, koji nisu prisutni na olimpijskim igrama od onih u Pekingu 2008. godine, spojili su se u jednu federaciju kako bi popravili svoje šanse za OI 2020.

Hrvanje, sa tradicijom koja seže još od antičkih Igara, iznenadno je odlukom Odbora MOK-a u februaru, izgubilo mjesto među standardnim sportovima.

Ova odluka je izazvala međunarodnu nevjericu i ljutnju, te ponukala Sjedinjene Američke Države, Rusiju, Iran i druge države da se ujedine u zahtjevu za povratak ovog sporta u olimpijski program.

Izvor: Agencije