Hrvati igrali najljepše, mogu do finala EURO-a

Ukoliko eliminira Portugal, Hrvatska će za protivnika imati boljeg iz duela Švicarska – Poljska (AP)

Piše: Ibrahim Sofić

Nogometna reprezentacija Hrvatske prikazala je ponajbolju igru od svih učesnika na Europskom prvenstvu u Francuskoj i zasluženo izborila nastavak takmičenja, kažu sagovornici Al Jazeere, ali dodaju kako nisu imali baš sreće pri dobijanju narednog rivala.

Naime, kao lideri grupe D, „Vatreni“ su dobili trećeplasiranog iz grupe F – Portugal predvođen Cristianom Ronaldom.

Vlatko Glavaš, nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine, smatra kako ima dosta „favorita na papiru“, no da izabranici Ante Čačića mogu ići u Francuskoj do kraja.

„Hrvatska je odlična ekipa, sa jednim Lukom Modrićem, Ivanom Rakitićem, Ivanom Perišićem, Darijom Srnom… Sve linije igre su im popunjene dobrim igračima i ova selekcija može dosta uraditi. Naredni protivnik je Portugal koji ima Cristiana Ronalda, igrača poteza koji svakome može dati gol“, govori za Al Jazeeru Glavaš.

Glavaš: Šteta što nema BiH na EURO-u

Vlatko Glavaš je svojevremeno bio kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine, selekcije koje nema na ovogodišnjem EURO-u. „Zmajeve“ je u doigravanju eliminirala Irska koja se također plasirala u osminu finala i naredni protivnik joj je – domaćin Francuska.

„Ne mogu, a da se ne dohvatim svoje Bosne i Hercegovine. Gledao sam duele grupne faze i smatram kako BiH ima bolji tim od barem 10 učesnika ovog EURO-a. Da su bh. igrači otišli, mislim da bi bilo i bolje takmičenje, ali šta je-tu je“, kaže on.

„Neizvjesno je do kraja sve, ali mislim da Hrvatska može do kraja, do finala.“

Prekid crnog niza

Hrvati su do sada tri puta igrali protiv Portugalaca, ali nijednom nisu slavili. Nekadašnji član „Vatrenih“ i prvi strijelac ove reprezentacije na europskim prvenstvima Goran Vlaović smatra kako je vrijeme za prekid „crne serije“ protiv Portugalaca.

„Sve vodi ka tome. Bez obzira na povijest, Hrvatska po mnogima koji prate ovaj sport pokazala je najljepši nogomet u Francuskoj, dok se Portugal – provukao u osminu. Opet, imaju oni Cristiana Ronalda, drugog najboljeg igrača svijeta trenutačno i on je prijetnja svakome timu“, izjavio je za Al Jazeeru.

„Mislim da je Hrvatska dobila najgori rasplet – osvojila je prvo mjesto u grupi, a za trećeplasirani tim i protivnika dobila je Portugal. Za ostale parove, ima dosta papirnatih favorita, ali mnoge su ekipe ostavile dobar dojam. Pa, vidjeli smo momčadi poput Velsa i Mađarske kako su izrazito opasne.“

Ukoliko eliminira Portugal, Hrvatska će za protivnika imati boljeg iz duela Švicarska – Poljska.

„Neki kažu kako je to lak protivnik, bilo ko od njih – ali kako? Poljska sa prvakom svijeta Njemačkom odigrala 0:0, Švicarska također remizirala sa domaćom Francuskom. Obje momčadi imaju dobre kvalitete i veoma su nezgodne“, smatra Vlaović.

Bolje sa 16 učesnika

I Glavaš i Vlaović kažu kako format takmičenja sa 24 reprezentacije na EURO-u nije dobar, te kako je bolja varijanta sa šesnaest učesnica, kao što je bilo do sada.

„Evropsko prvenstvo je bolje od prošlog, premda smatram kako format sa 24 učesnice nije dobar, ipak je ovo evropsko, a ne svjetsko prvenstvo. Istina, ovo je prilika za male reprezentacije, male nogometne nacije da se predstave. Neki su od njih i prošli dalje, poput Islanda ili Sjeverne Irske. No, recimo Albanija je morala ostati duže nekoliko dana kako bi vidjela da li će proći dalje. Zamislite koji su to troškovi za 50-ak ljudi“, ističe Glavaš i dodaje:

„Kako god, bilo je zaista dosta lijepih stvari, dobrih utakmica, dosta golova. Lijepo je i to sa Islandom – imaju 300.000 stanovnika, koliko neke nacije nogometaša, ali su prošli dalje.“

Istog stava je i bivši hrvatski reprezentativac.

„ Od početka priče sa 24 tima govorim kako je sasvim dovoljno 16 učesnika. Proširenje je napravljeno kako bi došlo više ekipa, navijača, da bi manji dobili neku šansu. Pa dobro, ako je to prilika da se i mali predstave i da njihovi navijači slave – možemo ih istrpiti malo“, rekao je Vlaović.

Stavovi selektora

Dakle, 25. juna „Vatreni“ u Lensu igraju protiv Portugala za plasman među osam najboljih selekcija „Starog kontinenta“. Oba selektora kažu kako su dobili najgoreg mogućeg protivnika.

„U ovoj fazi natjecanja nema laganih protivnika, a mi smo dobili možda i najtežeg. No, bili smo i u najjačoj skupini prvenstva, pa smo je uspješno prošli i nema razloga da i u ovaj susret ne uđemo sa samopouzdanjem. Respektiramo Portugal, ali vjerujemo u kvalitetu, zajedništvo i karakter koje smo do sada pokazali te se veselimo novom izazovu”, izjavio je selektor Hrvatske Čačić.

Njegov kolega sa portugalske klupe Fernando Santos novinarima je priznao kako se nadao da će izbjeći Hrvatsku.

„Hrvatska je jedna od ajkula, pokušali smo ih izbjeći. Osvojili su prvo mjesto u grupi sa Španijom što je sasvim dovoljno dokaz njihove snage. Najvažnije je kako smo prošli u eliminatornu fazu, željeli smo biti prvi u grupi i ići dalje, a ne ovako“, priznao je Santos.

Kapiten Portugalaca Cristiano Ronaldo smatra kako su šanse oba tima podjednake.

„Obje ekipe imaju po 50 posto šansi za prolaz, dalje će ići onaj ko odigra bolje. Hrvatska ima odlične igrače, pobijedili su Španiju. Mi imamo svoje oružje, svoju hrabrost te ćemo igrati gledajući ih u oči“, izjavio je as Real Madrida.

Conte još ne vjeruje

Pored sudara Hrvatske i Portugala, derbi osmine finala EURO-a je i okršaj Španije i Italije čiji selektor Antonio Conte ni dan nakon objave nije mogao vjerovati da će igrati protiv branitelja naslova i tima koji ih je savladao u finalu EURO-a 2012 sa uvjerljivih 4:0.

„Definitivno je čudno biti prvi u grupi i onda igrati protiv Španije u nastavku. Sada imamo meč protiv favorita cijelog takmičenja. No, nemojmo zaboraviti kako smo mi počeli“, izjavio je Conte podsjetivši na natpise italijanskih medija koji su njegove izabranike vidjeli kako okončavaju nastup u Francuskoj već u grupnoj fazi.

Ako prođu „Furiju“, „Azzurri“ će u četvrtfinalu igrati najvjerovatnije protiv Njemačke, svjetskog prvaka koga svi vide kao izrazitog favorita protiv Slovačke. Ukoliko sve bude na ruku išlo favoritima – pobjednik igra protiv Francuske.

„To je veoma problematičan put ka finalu, pun zamki. No, takva su nam pravila“, navodi Conte.

Izvor: Al Jazeera