Hrvati počeli kažnjavati ribare iz Slovenije

Slovenija ne priznaje liniju sredine u Savudrijskoj vali kao privremenu liniju razgraničenja na moru dok se granični spor ne riješi (Reuters)

Hrvatski inspektori kaznili su šestoricu ribara iz Kopra i Izole u Piranskom zaljevu / Savudrijskoj vali, a jednom od njih kazna u iznosu 28.000 eura poslana je poštom, javila je danas TV Slovenija.

Do hapšenja je došlo u vrijeme kad Hrvatska odbija priznati odluku arbitražnog suda o granici s Slovenijom, koja je donesena prošle godine, tvrdi STA.

Prema navodima TV Slovenije, Hrvatska koristi, osim pomorske policije, inspekciju za ribarstvo kako bi izdavala kazne ribarskim brodovima iz Slovenije, prenosi Tanjug.

Uzvratne mjere

Hrvatska je u januaru najavila da će uputiti prekršajne naloge na adrese slovenskih ribara koji učestalo prelaze državnu granicu izvan graničnog prijelaza bez odobrenja.

Hrvatska policija tada je u Piranskom zaljevu / Savudrijskoj vali zabilježila osam slovenskih ribara.

Hrvatska policija tako je reagovala na saopćenje slovenske policije, koja je također objavila da je poslala prvih 14 kazni hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga.

Nakon što su slovenskim ribarima stigle prve novčane kazne iz Hrvatske zbog neovlaštenog ribarenja u Piranskom zaljevu / Savudrijskoj vali slovenski premijer u ostavci Miro Cerar naglasio je da će Vlada pravno zaštititi svoje ribare.

Arbitražna presuda

Slovenija ne priznaje liniju sredine u Savudrijskoj vali kao privremenu liniju razgraničenja na moru dok se granični spor ne riješi nego tvrdi da joj, u skladu s arbitražnom odlukom, pripada većina zaljeva.

Zvaničnici u Zagrebu ranije su ribarima poručili da će država uvijek štititi svoje ribare u Savudriji, jer su oni garant suvereniteta.

Slovenska strana saopćila je da je početkom januara počela s implementacijom arbitražne presude jer je granična linija na moru, prema arbitražnom rješenju, “jasna” i s tačno određenim koordinatama te da Sloveniji pripada 80 posto Savudrijske vale / Piranskog zaljeva.

Izvor: Al Jazeera i agencije