Hrvati rade u inostranstvu, a država uvozi radnu snagu

Hrvatska vlada utvrdila je godišnju kvotu za zapošljavanje stranaca u 2017. godini. Brojka je dvostruko veća nego u 2016. godini. Uvoz radne snage raste iz godine u godinu iako je trenutno blizu 235.000 nezaposlenih.

Crkvu na gradilištu nadomak Zagrebu podiže 20 radnika, a nedostaje ih još toliko jer, uprkos brojci od 235.000 registriranih nezaposlenih u državi, građevinska firma ne uspijeva naći radnike u Hrvatskoj. Primorani su na uvoz radne snage, pa traže 27 stranaca. 

“Ponudili smo zapošljavanje radnicima koji su evidentirani na Zavodu za zapošljavanje, međutim, nije se pokazao interes s njihove strane. Mi ćemo predati te zahtjeve Policijskoj upravi zagrebačkoj i nadamo se da ćemo dobiti svih 27 iako nam je, nažalost, i to daleko premali broj od onog broja radnika koji nam je zaista potreban”, rekla je Valentina Peruša iz građevinske firme “Kamgrad”.

Kvote za zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj povećavaju se svake godine. Za iduću je Vlada odobrila 7.026 dozvola. Ove godine bilo ih je blizu 3.000, a godinu prije 1.500. Uvozni radnici najviše se traže u brodogradnji, građevinarstvu i saobraćaju.

Lokalnom stanovništvu nije jasno zašto njihovi sugrađani izbjegavaju te poslove.

“Prije je bilo to malo teže jer su bili sve stari strojevi, ali sad su novi strojevi i i lako je raditi”, rekao je bagerista Damir Fistrić.

Otvoreno tržište rada

Istovremeno, blizu 4.500 domaćih radnika napustilo je Hrvatsku ove godine i posao našlo u inostranstvu, otkrivaju u Zavodu za zapošljavanje. Kažu, posljedica je to i članstva u Evropskoj uniji te otvorenog tržišta rada. Poslodavci problem vide u nejasnoj politici tržišta rada.

“Mi kao zemlja moramo napraviti jedan plan što mi želimo biti, gdje ćemo investirati i kakva nam radna snaga treba i tu uključiti, naravno, obrazovanja od osnovne škole do fakulteta”, navodi Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Glavni uzrok odlaska hrvatskih, a dolaska stranih radnika jesu niske plaće, smatraju sindikati, svjesni da mobilnost evropskog tržišta rada ima i neke minuse.

“Onda se na mala vrata taj prostor otvara i na razini Hrvatske, da hrvatski radnici odlaze negdje drugdje rušiti konkurentnost nekom drugom, a istovremeno ovdje u Hrvatsku uvozimo još jeftinije radnike, koji će rušiti cijenu rada i u samoj Hrvatskoj”, rekao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Zavod za zapošljavanje javnost umiruje brojkama. Kažu da se uz nekoliko hiljada stranaca ove godine u Hrvatskoj zaposlilo i 185.000 domaćih radnika.

Izvor: Al Jazeera