Hrvati u BiH žele federalizaciju države

Hrvatski narodni sabor BiH pozvao je na ustavne i zakonske promjene za zaštitu ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini, a potom i na preuređenje, te federalizaciju zemlje. Sabor se naziva krovnom organizacijom Hrvata u BiH, a njegovi zaključci obavezuju stranke članice.

Uoči Dana neovisnosti BiH i 23. godišnjice referenduma o nezavisnosti, iz Mostara poruka da ovakva BiH nije ona za koju su Hrvati tada glasali. Traže se promjene, a čini se kako ti zahtjevi uspijevaju, kroz isti dokument, zbližiti političke suparnike dva HDZ-a.

Traže se promjene

“Oko drugih stvari se možemo razlikovati, ali oko temeljnih političkog dokumenta dobro je da imamo konsenzus gdje je jasno definirano da je BiH naša domovina, država, njena euroatlanska budućnost, jasno postavljeni ciljevi novog Ustava, suštinske reforme“, istakao je Martin Raguž iz HDZ-a 1990.

Deklaracijom o jednakopravnosti traže se ustavne i promjene izbornog zakona, koje bi Hrvatima jamćile izbor svojih predstavnika. Također, izmjene načina odlučivanja u entitetskim vladama, gdje bi trećina ministara iz jednog naroda bila nužna za odlučivanje. No, kao konačno rješenje vidi se nova međunarodna konferencija o BiH i federalizacija zemlje.

“Mi smo apsolutno uvjereni i želimo uvjeriti sve da federalizacijom čuvamo BiH. Nema ni jedne funkcionalne multietničke države u Europi koja nije federacija a postoje mnoge monoetične države, kao Njemačka, Austrija, koje su federacija“, istakao je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić.

Iako je sve to više puta rečeno, sada je u dokumentu, ističu u Saboru. S porukom da iza političkih zahtjeva stoji velika većina izabranih hrvatskih predstavnika u BiH.

“BiH je naša domovina“

“Nase je da ukažemo da BiH da bi profunkcionirala mora biti i zemlja hrvatskog naroda. Zbog toga tako snažan naglasak . Drago mi je da je u konačnici ostalo – BiH je naša domovina. Mogli smo to i drugačije napisati. Želimo svima dati do znanja, osobito onima koji žele špekulirati, da to je naša domovina i nema to nitko pravo uzeti“, zaključio je predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović.

Izglasana je i izjava o Domovinskom ratu te zaštiti digniteta veterana. Najavljeno je i otvaranje pitanja revizije njihovih prava, koja je označena selektivnom i nezakonitom.

“Zaključci HNS-a u Mostaru odrednica su politike njegovih članica. No, sasvim sigurno su i poruka, usmjerena drugim političkim snagama u BiH, ali i predstavnicima međunarodne zajednice“, izvijestio je reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Izvor: Al Jazeera