Hrvatska će među prvima ratificirati ulazak Makedonije u NATO

Zoran Zaev, Makedonija, Hrvatska
Zoran Zaev je rekao da je Hrvatska veliki prijatelj Makedonije i da je njegova zemlja jako zahvalna na potpori koju joj daje (Al Jazeera)

Hrvatska će među prvima ratificirati protokol o pristupanju Makedonije NATO-u i nastavit će joj pružati potporu na tom i na putu prema EU-u, izjavio je u ponedjeljak hrvatski premijer Andrej Plenković nakon sastanka s makedonskim kolegom Zoranom Zaevom u Zagrebu.

Plenković i Zaev su se sastali uoči početka summita Srednjoeuropske inicijative (SEI) kojim Hrvatska zaključuje svoje jednogodišnje predsjedanje tom regionalnom inicijativom.

Komentirajući “hrabre i odvažne” poteze koje je proteklih mjeseci napravio Zaev, a koji u ovom trenutku doživljavaju svoju potvrdu kroz različite odluke Sobranja (makedonskog parlamenta), Plenković je rekao da će te odluke kada budu potvrđene omogućiti i formalne korake za pristupanje Makedonije NATO-u.

Pregovori o članstvu u Savezu su tehnička stvar i obično budu gotovi za nekoliko tjedana, za razliku od pregovora s EU-om koji traju godinama.

Zaev: Hrvatska veliki prijatelj Makedonije

“Naravno da će Hrvatska biti među zemljama koje će prve ratificirati taj protokol i time dati signal snažne podrške Makedoniji za integriranje u sustav kolektivne obrane koju naš Savez ima”, istaknuo je, kako prenosi Hina.

Zaev je rekao da je Hrvatska veliki prijatelj Makedonije i da je njegova zemlja jako zahvalna na potpori koju joj daje, posebno na putu prema NATO-u i EU-u.

Početak pregovora o članstvu u NATO-u rezultat je dogovora s Grčkom iz lipnja o promjeni imena države u Republika Sjeverna Makedonija.

Makedonski parlament izglasao je u listopadu ustavne promjene koje će omogućiti toj zemlji da promijeni ime.

To je tek prvi korak u proceduri koja bi trebala biti završena u siječnju.

Nakon što Makedonija službeno promijeni svoj ustav, tek onda će grčki parlament glasovati o tom sporazumu sa Skopljem.

“Vjerujem da će do kraja siječnja makedonski parlament dati potporu dogovoru s Grčkom i očekujemo da će nakon toga početi ratifikacija i u grčkom parlamentu”, rekao je Zaev.

Kad je riječ o putu prema EU, Plenković očekuje da se sukladno zaključcima Europskog vijeća iz lipnja otvore pregovori o makedonskom pristupanju na ljeto iduće godine.

Hrvatska iskustva na raspolaganju

Prema njegovim riječima, to će biti proces koji će zahtijevati puno reformi i angažmana, a hrvatska iskustva u pristupnom procesu stoje joj stalno na raspolaganju.

Zaev je naglasio da je Makedonija usredotočena na reforme u području pravosuđa, sigurnosti, javne uprave kao i na  borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Što se tiče gospodarskih odnosa, oba premijera izrazila su zadovoljstvo trgovinskom razmjenom koja iznosi oko 150 milijuna eura i dogovorili su daljnje jačanje suradnje kako bi se ona još povećala.

Plenković je spomenuo i 36.000 makedonskih turista koji su ove godine posjetili Hrvatsku i rekao je kako očekuje da će se taj trend nastaviti.

“Vjerujem da će ovaj posjet premijera Zagrebu biti važan dio mozaika jačanja međusobnih odnosa”, zaključio je hrvatski premijer.

Izvor: Agencije