Hrvatska će obrtnicima dati pola milijarde eura

Vlada želi povećati konkurentnost, poslovne aktivnosti, investicije, komercijalizaciju inovacija te razvoj poduzeća (Borna Filic / PIXSELL)

Za izravne bespovratne potpore poduzetnicima i obrtnicima u Hrvatskoj iz državnog proračuna bit će izdvojeno pola milijarde eura, najavljeno je u Vladinom prijedlogu Programa poticanja poduzetništva i obrta za 2015. godinu, nazvanom “Poduzetnički impuls”, koji je prihvaćen na današnjem zasjedanju kabineta premijera Zorana Milanovića.

Ukupno planirana sredstva ovogodišnjeg Poduzetničkog impulsa predlažu se u iznosu od 566 milijuna eura, od čega će za spomenute izravne bespovratne potpore poduzetnicima i obrtnicima bili izdvojeno 509 milijuna eura.

“Najniža potpora poduzetnicima unutar programa je 10.000 (1.300 eura), a najveća 15 milijuna kuna (dva milijuna eura)”, objasnio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

On očekuje da će unutar programa biti podijeljeno 1.300 potpora te ističe da je većina sredstava osigurana iz EU-ovih fondova.

Tri programska područja

Ministarstvo poduzetništva i obrta, kao predlagatelj, ističe da bi se time doprinosi povećanju konkurentnosti, poslovnih aktivnosti istraživanja i razvoja, investicija, komercijalizaciji inovacija te razvoju malih i srednjih poduzeća temeljenih na znanju.

Poduzetnički impuls sadrži mjere poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva za koje se koriste sredstva državnog proračuna Republike Hrvatske, strukturnih fondova Europske unije te zajma Svjetske banke.

Ovogodišnje izdanje programa sastoji se od tri programska područja.

Za prvo, “Mikro i malo poduzetništvo i obrt, istraživanje i razvoj i poduzetničko okruženje”, predlaže se iznos od petnaest milijuna eura.

Drugo programsko područje temelji se na Operativnom programu konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014-2020 i planirano je u iznosu pola milijarde eura.

U treće programsko područje “Lakši pristup financiranju”, Ministarstvo obrta i poduzetništva planira uložiti 48 milijuna eura.

Izvor: Agencije