Hrvatska: Crkva uskoro podiže spomenik Stepincu u Zrinu

Alojzije Stepinac
Županijski sud u Zagrebu poništio je presudu Stepincu 2016. zbog saradnje s ustašama i okupatorom (EPA)

Hrvatska katolička crkva planira 8. svibnja u naselju Zrin, u Sisačko-moslavačkoj županiji u općini Dvor, otkriti spomenik kardinalu Alojziju Stepincu.

O tome i o obilježavanju 75. godišnjice stradanja stanovnika naselja Zrin, koje su, kako se smatra, tijekom Drugog svjetskog rata spalili partizani, razgovarano je u utorak na sjednici biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine u Sisku.

Skupom je predsjedavao zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, koji je rekao da je ponosan onim što čini sisačka crkva, piše portal Jutarnjeg lista, kako prenosi Tanjug.

Odajući priznanje sisačkom biskupu Vladi Košiću, poznatom u javnosti po izrazito konzervativnim stajalištima, Bozanić je rekao da se neki događaji, posebno u Sisku, ne smiju zaboraviti jer zaborav stvara mogućnost njihova ponavljanja.

Bozanić: ‘Oživiti spomen na tragediju Zrina’

“Tako i spomen na tragediju Zrina treba oživiti jer je važan ne samo za ovaj kraj nego i za opću hrvatsku povijest”, rekao je Bozanić i dodao: “I spomenik blaženom Stepincu, koji će se ovdje postaviti, znak je povijesti crkve i hrvatskog naroda i tako je postao simbol prepoznavanja hrvatskog i katoličkog identiteta.”

Stepinac je uvršten u katolički kalendar kao “blaženik”, a svojevremeno ga je papa Ivan Pavao II vjernicima preporučio kao “novog zastupnika pred Bogom”.

U isto vrijeme Srbi ga smatraju zločincem.

Krajem 1946. zagrebački sud osudio je Stepinca na 16 godina zatvora i prisilnog rada te na gubitak političkih i građanskih prava zbog toga što je, kako je navedeno u optužnici, surađivao s ustašama i okupatorom.

Bio je pet godina u zatvoru Lepoglava, odakle je pušten krajem 1951. godine.

Poništena presuda zbog saradnje s ustašama i okupatorom

Otad se nalazio u nekoj vrsti kućnog pritvora u rodnom Krašiću, nedaleko od Zagreba, sve do smrti 1960. godine.

Županijski je sud u Zagrebu 2016. u cijelosti poništio presudu Stepincu.

Odluku izvanraspravnog vijeća obrazložio je sudac Ivan Turudić, zaključivši da Stepinac nije imao pošteno suđenje.

U vezi sa Stepincem zasjedala je više puta u posljednje dvije godine Mješovita komisija SPC-a i Hrvatske biskupske konferencije, čiji je zadatak bio da zajednički razmotri Stepinčevu ulogu prije, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata.

Komisija je formirana na inicijativu pape Franje kako bi suočila povijesne argumente i rasvijetlila ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tijekom Drugog svjetskog rata.

Izvor: Agencije