Hrvatska dan nakon duela sa Dancima: Subašić heroj, Modrić pravi kapiten

Modrić i Subašić slave pobjedu: Prvi uspio se oporaviti nakon promašaja, drugi se razbranio na kraju sezone (EPA)

Danijel Subašić – Heroj Hrvatske. To je u najkraćem suma analiza i komentara nakon sinoćnje pobjede „Vatrenih“ nad Danskom u osmini finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, a Subašić se s razlogom navodi kao najzaslužniji – odbranio je čak tri penala u odlučivanju putnika u četvrtfinale.

Svjetski mediji u svojim komentarima ističu njegove zasluge, ali i strahove da bi se mogla ponoviti 2008. i poraz od Turske u četvrtfinalu Evropskog prvenstva. Također, navode i očekivanja kako bi moglo biti mnogo golova u Nižnjem Novgorodu jer su dva „pala“ za svega četiri minute.

„Postoje mečevi gdje sumnja na penale počinje jačati sa svakim trenom. Svako je znao gdje vodi ova utakmica početkom drugog poluvremena – pa i ranije – a opet, mogao ju je riješiti samo jedan penal“, piše Guardian.

Sjećanja na 2008.

Britanski list podsjeća na tren pred kraj drugog produžetka kada je Rebić oboren u šesnaestercu Danaca, sudija pokazao na bijelu tačku, kapiten Modrić preuzeo odgovornost i šutirao, da bi golman Danaca Schmeichel odbranio – čak uhvatio „živu loptu“ kako se to zna kazati.

„Tad su mnogi pomislili na Euro 2008 i poraz od Turske. I tada je Modrić promašio jedan od udaraca“, nastavljaju dalje kolege iz Guardiana, te opisuju penale, odbrane Subašića i hladnokrvnog Rakitića koji je savladao Schmeichela i izborio okršaj sa Rusijom u subotu.

Kako piše Telegraph, „čak ni životna sila kao što je Peter Schmeichel, skačući na tribinama i sa svim primjesama njegovog nogometnog iskustva, nije mogao spasiti Dansku“.

„Njegov sin Kasper je herojski odbranio tri penala tokom meča – svaka odbrana je bila propraćena podignutim pesnicama i uzvicima koji su nekada pratili starijeg Schmeichela u najbolje vrijeme – ali je na kraju Hrvatska slavila u dramatičnoj nogometnoj lutriji i sada će igrati protiv Rusa za mjesto u polufinalu Svjetskog prvenstva“, dodaju u ovom mediju.

Iz CBS-a su također pisali o golmanu „Vatrenih“

„Pomjeri se Igore Akinfejevu. Nakon što je ruski golman imao dvije velike odbrane tokom izvođenja jedanaesteraca i pomogao da njegov tim napravi iznenađenje i pošalje Španiju kući, hrvatski golman Danijel Subašić je prikazao klasu i odbranio tri penala za pobjedu njegove Hrvatske.“

„Subašić nadmašio Schmeichela“, „Životna drama i sve loše prevaziđeno na travnatom tepihu… Danijel Subašić je ‘VATRENI SUPERHEROJ'“, samo su neki od naslova regionalnih medija nakon utakmice u Nižnjem Novgorodu.

Reakcije nakon meča

Junak u pobjedi hrvatske reprezentacije protiv Danske Subašić nije krio kako je na terenu bilo jako teško.

„Svaka čast dečkima, odigrali su tešku utakmicu. Bilo je teško, ali dobili smo na mišiće. Jedanaesterci su lutrija, a sad je lutrija bila na našoj strani. Drago mi je što sam pomogao Hrvatskoj i svom narodu donio veselje“, kazao je golman Monaca, te potom otkrio kako ove sezone nije odbranio niti jedan kazneni udarac.

„Ove sezone nisam obranio niti jedan penal do ove utakmice, a prošle svih pet. Malo lutrija, malo iskustvo, ipak imam 34 godine. Nismo bili kao u tri utakmice, ali borili smo se, dali smo sve od sebe. Kroz glavu mi je prolazio Portugal i način na koji smo ispali. Molio sam Boga da nas nagradi. Najvažnije je da smo prošli dalje.“

Pohvalio ga je i selektor Hrvatske Zlatko Dalić. Istakao je kako je Subašić bio junak, ali i kako fascinira Modrićeva hrabrost i odlučnost da opet puca jedanaesterac nakon što je jedan promašio u 116. minuti.

„Subašić je večeras bio naš junak, ne brani se svaki dan tri kaznena udarca. Izvukao nas je kad je najviše trebalo. Fasciniraju i Modrićeva hrabrost i odlučnost da opet puca, preuzeo je odgovornost kao pravi kapetan i pogodio. Sam je rekao da će pucati, a zamislite da nije zabio.“

Dalić je još kazao kako je Hrvatska zaslužila sreću u samom raspletu, ali i kako nikome nije bilo lako gledati dramu.

„Ovo je bila naša utakmica istine i potvrdili smo dobre nastupe iz skupine. Ovo je bila osmina finala, bila je teška utakmica, obje ekipe su igrale borbeno, bez velikog rizika, ali mi smo zasluženo pobijedili.“

Slavlje i navijanje

Ambasador SAD-a u Hrvatskoj pitao je nakon utakmice – šta mislite za koga ću navijati, misleći na četvrtfinale između Hrvatske i Rusije:

Pobjeda se slavila širom Hrvatske, ali i šire čemu svjedoče fotografije i video snimci iz Zagreba, Splita, Mostara, Čapljine…

Sada će stručnjaci upozoravati na oprez, kako se Hrvatska “treba spustiti na zemlju”, no nakon svega u Rusiji, pobjeda u grupi i trilera sa Dancima, Dalićevi izabranici i Modrićevi saigrači odlično znaju šta ih dalje čeka.

Izvor: Al Jazeera i agencije