Hrvatska glasa za zakon o žrtvama silovanja

Pred poslanicima u hrvatskom Saboru nalazi se konačni prijedlog Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu.

Prvi put žrtve bi trebalo da dobiju obeštećenje i mjesečnu naknadu za patnje. Poslanici su prije rasprave gledali dokumentarni film “Sunčica” u kojem žrtve svjedoče o onome što im se dogodilo.

Svih 16 svjedočanstava iz filma “Sunčica” pogledali su saborski zastupnici prije rasprave o Zakonu.

“Danas smo učinili nešto izuzetno. Zastupnici su mogli vidjeti film i više nitko ne može reći da nije znao”, istakla je Marija Slišković, predsjednica udruge “Žene u domovinskom ratu”.

Priznanje i naknada

Zakon bi sudionicima filma, ali i mnogim drugim žrtvama seksualnog nasilja u ratu, trebao donijeti priznanje patnje i naknadu.

Jednokratno dobit će 13 hiljada eura, a za osobito teške posljedice 20 hiljada eura. Mjesečna naknada iznosit će 355 eura. Osim toga imat će dopunsko zdravstveno osiguranje, pravo na sistematske preglede i rehabilitaciju.

“Prvi put u regiji, a treba napomenuti da su ovakva rješenja rijetka i u svijetu žrtvama preživljenog seksualnog nasilja dodjeljuje se dostojanstveni iznos jednokratnog materijalnog obeštećenja kao odgovor na propust države i društva u njihovoj zaštiti i ostvarivanju prava u proteklih 20 godina”, kazao je Predrag Matić, hrvatski ministar branitelja.

Najveći je propust, čulo se u raspravi – to što mnogi počinitelji nisu kažnjeni.

“Ako je normalno da neko 23,24 godine i dalje šeće po svom gradu, i dalje je prisiljen da se gleda u oči s nekim ko mu je radio takvo zlo, onda mi nismo napravili ništa nego pokušali oprati vlastitu savjest”, istakao je Mladen Novak, predstavnik nezavisnih ljevičara.

“Mi ne možemo otvarati budućnost, otvarati suživot i stvarati međunacionalne odnose i pomirbu u situaciji da ćemo ostaviti zločince, znati za njih, ali ostaviti da ne budu kažnjeni”, ocijenila je Marija Slišković.

Presude za ratne zločine

Dosad je za ratne zločine silovanja doneseno deset osuđujućih presuda, podignuto je 18 optužnica, vodi se pet istraga, a za 43 slučaja traje ispitivanje.

Žrtve često ne žele govoriti o onome što im se dogodilo, pa je dijelom i to razlog zašto se na ovaj zakon čekalo više od 20 godina.

“Ja sam sa dvije-tri gospođe razgovarala koje su rekle da nikad to ne bi iznijele javno, da o tome mogu govoriti samo meni u četiri oka i da nikada ništa neće tražiti”, kazala je Jadranka Kosor, bivša ministrica branitelja.

Ne zna se koliko će se žrtava sada javiti i pokrenuti postupak obeštećenja, a naknadu će moći dobiti i nasljednici žrtve koja je dokazala seksualno nasilje. Zakon bi trebao biti izglasan već ove sedmice.

Izvor: Al Jazeera