Hrvatska: Golem dug turista za parking

Strani državljani su “stalne mušterije” hrvatskih parking poduzeća, posebno tijekom ljetnih mjeseci.

Duguju stotine tisuća eura za neplaćeni parking. Na zastaru se turisti, međutim, više ne mogu oslanjati. Naplata se u posljednje dvije godine ubrzala.

Milijuni turista i ove će godine na Jadran. Tisuće njih na četiri kotača. Bračni par iz Velike Britanije za ljetovanje na Kvarneru unajmio je automobil.  Parking uvijek plaćaju, baš kao i doma.

“Moramo platiti bilo gdje u Engleskoj. Kazne su poprilično velike”, kaže Christine. “Ako ne platite, to je vaš problem. Mi plaćamo i problema nema”, dodaje Nigel.

Ali ga mnogi drugi imaju. U Rijeci se bore s više od 17.000 neplatiša. Jedan od problema je ući u trag vozaču.

Od ulaska u EU situacija bolja

“Otkad je Hrvatska ušla u Europsku uniju možemo reći da se situacija sada poboljšala i da se naplata pokrenula i da su stranci postali savjesniji prilikom naplate parkinga”, kaže Kristina Prijić iz Poslovnih sustava Rijeka.

Nijemci, Austrijanci, Talijani i Slovenci, najčešće izbjegavaju plaćanje. Gradovi na obali s njima imaju najviše posla. No, iznimka nije ni turistima sve zanimljiviji Zagreb.

“Parking na javnoj površini u Zagrebu plaća se na automatima ili mobitelom. Turisti to najčešće znaju, ali svejedno parkirnu kartu nemaju”, izvještava iz Zagreba reporterka Al Jazeere Ivana Brkić Tomljenović.

U tom slučaju, izdaje se dnevna parkirna karta, čiji iznos ovisi o mjestu parkiranja.

“Nema bitne razlike, sve je isto sa domaćim korisnicima. Kad čovjek parkira, mora platiti parkirnu kartu”, kaže Dario Razum, radnik “Zagrebparkinga”.

Svaku devetu kaznu dobiva stranac. “Zagrebparking” od njih pokušava naplatiti više od 300.000 eura. No, opomene i ovrhe ne šalju sami.

Slovenskom ministru sporni odvjetnički troškovi

“Zagrebački holding je sklopio putem javne nabave i odabrao odvjetnička društva koja su dobila specijalnu ponomoć, putem koje se naplaćuju dnevne parkirališne karte koje se izdaju inozemnim građanima”, objašnjava Gordana Čupić iz “Zagrebparkinga”.

Tako je na slovenske adrese stiglo više tisuća opomena. Uglavnom je riječ o kaznama od pet do 15 eura. Pojedini odvjetnici navodno na to obračunavaju i do 100 eura svojih troškova.

Ustvrdio je to nedavno slovenski ministar pravosuđa, koji nam izjavu nije htio dati. No, prije je sugrađanima preporučio da ne plaćaju odvjetnike.

“Platite samo dug za parkiranje. Ja ne bih platio visoke dodatne troškove koje ispostavljaju odvjetnici jer oni znatno prelaze zakonom određene tarife za odvjetničke usluge”, rekao je na Slovenskoj televiziji Goran Klemenčić, ministar pravosuđa Republike Slovenije.

No, najbolja je opcija biti savjestan i platiti parkiranje. Time se izbjegnu i kazna i odvjetnički troškovi.

Izvor: Al Jazeera