Hrvatska: Granične sporove najbolje rješavati na sudu

Pejčinović Burić ističe da Hrvatska, koja ima neriješenu granicu sa Srbijom i BiH, želi te probleme riješiti nezavisno od procesa njihovog pristupanja Uniji (EPA)

Granične sporove među zemljama jugoistočne Evrope, koji se ne mogu riješiti bilateralno, bolje je prepustiti međunarodnom sudu nego arbitraži, rekla je u Minhenu hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Burić Pejčinović. 

EU je nedavno predstavio novu strategiju za Zapadni Balkan u kojem predlaže arbitražni model rješavanja sporova koji se ne mogu riješiti pregovorima.

O tome je na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Minhenu govorio i predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker istaknuvši da će zbog lošeg iskustva Hrvatske i Slovenije zemlje Zapadnog Balkana morati riješiti svoje granične sporove prije nego što uđu u EU.

Međunarodni sudovi

Pejčinović Burić ističe da Hrvatska, koja ima neriješenu granicu sa Srbijom i BiH, želi te probleme riješiti nezavisno od procesa njihovog pristupanja Uniji, javlja Hina.   

“Ako se taj proces vodi u dobroj vjeri, onda se to može postići kroz bilateralni razgovor. Tamo gdje to nije moguće, prema našem iskustvu najbolje bi bilo ići na stalna sudišta, međunarodni sud u Haagu i međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu”, izjavila je hrvatska ministrica novinarima u Minhenu. 

“Stalna sudišta imaju više iskustva i možemo biti sigurni da će obje strane moći prihvatiti takve odluke”, dodala je.  

Izvor: Agencije