Hrvatska, Grčka, Portugal i Francuska na Mundijalu

Na zagrebačkom stadionu Maksimir, u uzvratnom susretu baraža za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu, golovima Marija Mandžukića u 27. i Darija Srne u 47. minuti, Hrvatska je pobijedila Island sa 2:0.

Mandžukić je dobio crveni karton u 38. minuti.

Hrvatska i Island su u prvom susretu u Rejkjaviku odigrali bez pobjednika – 0:0.

Rumunija je jurila dva gola zaostatka u Bukureštu, s tim da je u petak dala gol u Atini protiv Grčke (1:3), ali je revanš-meč završen bez pobjednika 1:1, pa u Brazil ide Grčka.

Strijelci u Bukureštu bili su Vasilios Torosidis u 54. minuti za Rumuniju, a Konstantinos Mitroglou u 23. minuti za Grčku.

Hrvatska će, uz Bosnu i Hercegovinu, predstavljati Zapadni Balkan na Mundijalu od 12. juna do 13. jula 2014. godine.

Poslastica iz Švedske

Poslastica večeri odigrana je u Švedskoj, gdje su Zlatan Ibrahimović i društvo pokušali stići gol zaostatka protiv Portugala (0:1), koga predvodi jedan od najboljih nogometaša svijeta Cristiano Ronaldo.

Upravo je Ronaldo bio strijelac pobjedonosnog gola za njegov tim u petak u Lisabonu, a pogodio je i tri puta u revanšu u utorak, u 50, 77. i 79. minuti.

Ibrahimović je izjednačio (1:1) u 68. minuti, a zatim postigao vodeći gol (2:1) za Švedsku u 72. minuti, da bi Ronaldo sa dva uzastopna gola postigao konačnih 3:2 za Portugal i ovjerio plasman svoje selekcije na Mundijal.

Podvig ‘Trikolora’

ReprezentacijaFrancuska je napravila veliki preokret u Parizu.

“Trikolorima” za plasman na SP trebao trijumf od tri gola razlike nad Ukrajinom, jer je prva utakmica u Kijevu okončana rezultatom 2:0 u korist Ukrajinaca.

Francuska je prvo anulirala prednost Ukrajinaca, a zatim povela sa 3:0, što je bio konačan rezultat susreta.

Strijelci su bili Mamadou Sakho u 22, Karim Benzema u 34. i Oleg Gusev – autogol u 72. minuti.

Gana i Alžir na SP-u

Ranije u utorak Egipat je kao domaćin u revanšu pobijedio Ganu sa 2:1, ali na SP ide Gana, koja je u prvoj utakmici pobijedila sa 6:1.

Strijelci za Egipat bili su Amr Zaki u 24. i Gedo u 84. minuti, a Kevin-Prince Boateng u 89. minuti za Ganu.

Kasnije u utorak plasman na SP osigurao je i Alžir, koji je kao domaćin pobijedio Burkinu Faso sa 1:0.

U prvom susretu je Burkina Faso pobijedila sa 3:2, a u Brazil ide Alžir zbog golova postignutih u gostima.

Jedini strijelac u revanšu za Alžir, kojeg vodi bh. stručnjak Vahid Halilhodžić, bio je Madjid Boghuerra u 49. minuti.

Povrijeđeno 40 navijača Alžira

Najmanje 40 alžirskih navijača je povrijeđeno u velikoj gužvi koja je nastala prije početka utakmice Alžir – Burkina Faso.

Stadion “Mustapha Tchaker” u gradu Blidi, kapaciteta 40.000 gledalaca, bio je ispunjen do posljednjeg mjesta čak šest sati prije početka utakmice, uprkos hladnom vremenu i kiši.

“Najmanje 40 osoba je stradalo u gužvi. Srećom, radi se o lakšim povredama i nikome nije ugrožen život”, poručili su policijski dužnosnici.

Za sigurnost je na stadionu bilo angažirano oko 5.000 pripadnika policije i vojske.

Navijački incidenti zabilježeni su i prošle sedmice, kada je prilikom prodaje ulaznica najmanje 50 osoba povrijeđeno.

Prva službena utakmica Gibraltara

Utorak će biti historijski dan za gibraltarski nogomet, jer reprezentacija te malene zemlje od 30.000 stanovnika prvi puta igra službenu utakmicu pod ingerencijom Evropske nogometne asocijacije (UEFA).

Gibraltar se u prijateljskoj utakmici sastaje sa Slovačkom, a taj dvoboj će se odigrati u portugalskom gradu Faru, jer se stadion na „Stijeni“ još uređuje za prvi domaći susret – protiv Estonije 5. marta naredne godine.

Gibraltar je ove godine, nakon čak 14 godina pravne borbe i protivljenja Španije, postao 54. članica UEFA-e, a nastupit će u kvalifikacijama za sljedeći EURO.

Reprezentaciju čine isključivo amateri, a prve zvijezde nastupaju u engleskim nižim ligama poput Scotta Wisemana (Barnsley) i bivšega igrača Manchester Uniteda Dannyja Higginbothama (Chester FC). Protiv Slovačke će tako igrati policajac, vatrogasac i četiri profesionalna ribara.

Do sada su plasman na Mundijal u Brazilu izborili: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Belgija, Italija, Njemačka, Holandija, Švicarska, Rusija, Engleska, Španija, Grčka, Portugal, Francuska (Evropa), Argentina, Čile, Kolumbija, Ekvador, Brazil (Južna Amerika), Australija, Iran, Japan, Južna Koreja (Azija), Kostarika, Honduras, Sjedinjene Američke Države (CONCACAF), Kamerun, Nigerija, Obala Slonovače, Gana, Alžir (Afrika).

Još dva putnika

Kompletna lista svih učesnika (32) narednog Mundijala bit će poznata u srijedu, nakon uzvrata baraža Novi Zeland – Meksiko (rezultat prve utakmice 1:5) i Urugvaj – Jordan (5:0).

Žrijeb grupa SP-a bit će održan 6. decembra u brazilskom gradu Bahia.

Utakmice će biti igrane u 12 gradova – Belo Horizonteu, Braziliji, Cuiabi, Curitibi, Fortalezi, Manausu, Natalu, Porto Alegreu, Recifeu, Rio de Janeiru, Salvadoru i Sao Paulu.

Rezultati mečeva odigranih u utorak:

AFRIKA: Egipat – Gana 2:1 (prvi susret 1:6), Alžir – Burkina Faso 1:0 (prvi susret 2:3).

EVROPA: Rumunija – Grčka 1:1 (prvi meč 1:3), Hrvatska – Island 2:0 (prvi meč 0:0), Švedska – Portugal 2:3 (prvi meč 0:1), Francuska – Ukrajina 3:0 (prvi meč 0:2).

Izvor: Agencije