Oglasi

Hrvatska i BiH sarađuju u zaštiti okoliša

Ministri podigli problem zagađenja u Slavonskom Brodu na državni nivo, kako bi on bio riješen što prije.
Građani Slavonskog Broda često demonstriraju zbog zagađenja koje dolazi iz rafinerije s druge strane SaveAl Jazeera

Hrvatski ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović dogovorili su se da će pojačati saradnju vezanu za zaštitu okoliša na području Slavonskog Broda i Bosanskog Broda u BiH.

Hrvatska Vlada i Vijeće ministara BiH dovršavaju sporazum o razumijevanju koji će uskoro potpisati Hrvatska i BiH, najavili su ministri Zmajlović i Šarović na sastanku održanom u ponedjeljak u Zagrebu, prenosi Hina.

Time se problem diže na najviši, državni nivo, što će, također, ocijenjeno je, znatno ubrzati i olakšati njegovo rješavanje.

U izjavama za javnost dvojice ministara istaknuta je spremnost da se pojačaju nastojanja dviju država kako bi se što brže riješio problem zagađenja u Slavonskom Brodu.

Sastanak radnih grupa

Rješavanju tog problema uveliko pridonosi to što su osnovane radne grupe koje su se u septembru sastale i koje su usmjerene prema traženju rješenja.

Na sastanku u septembru dogovorena je uspostava katastra onečišćivaća i izrada modela širenja onečišćenja te rokovi za njihovo rješavanje.

Zmajlović je ocijenio je da je saradnja ministarstava vrlo dobra, te da se početkom godine počelo intenzivnije rješavati pitanje zaštite okoliša između dviju država.

Kako je kazao, Šarović i BiH spremni su dati punu podršku zajedničkom rješavanju problema.

Šarović je izjavio da su razgovarali o nekoliko pitanja koja se odnose na zaštitu okoliša i prekograničnu saradnju, s posebnim naglaskom na zaštitu okoliša na rijeci Savi.

Tekst sporazuma je usklađen i na dvjema stranama je da ubrzaju proceduru kako bi se taj sporazum, važan i za Republiku Hrvatsku i za BiH, mogao što prije potpisati, istakao je.

Dvojica ministara svojim će se autoritetom zauzeti da se uskoro sastanu predstavnici BiH, bh. entiteta Republika Srpska i Republike Hrvatske s upravom rafinerije u Bosanskom Brodu kako bi ih ona izvijestila o toku njene modernizacije.

O datumu takvog sastanka dogovorit će se sljedećih sedmica.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.