Hrvatska i Slovenija slave Dan državnosti

U povodu Dana državnosti, predstavnici državnog vrha položili su vijence na zagrebačkom groblju Mirogoj (Al Jazeera)

Hrvatska obilježava Dan državnosti, državni praznik koji se slavi u znak sjećanja na ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti koju je Sabor donio prije 23 godine.

Toj odluci prethodila je odluka većine hrvatskih građana iskazana na referendumu, prema kojoj Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.

Stupanje na snagu te odluke odgođeno je za tri mjeseca, zbog zahtjeva međunarodne zajednice.

U povodu Dana državnosti predstavnici državnog vrha položili su vijence na zagrebačkom groblju Mirogoj. Predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović naglasili su kako su pred Hrvatskom i dalje brojne zadaće.  

„Pred nama su ozbiljni poslovi, ozbiljne reforme i upravo ohrabren poviješću, ohrabren onim što je učinjeno ovih godina od kada je Hrvatska slobodna i demokratska država, siguran sam da nas čekaju bolja vremena“, poručio je Josipović.

„Danas smo članica EU i povijest nije stala. Moramo se mijenjati, ponovno donositi odluke, koje ovoga puta neće stajati ljudskih života. Ipak, da bismo bili jači, otporniji, da nam to više nitko nikada ne bi uzeo, moramo shvatiti da povijest nije statična i da svaki put imamo nove izazove“, rekao je Milanović.

Dan državnosti i u Sloveniji

U Sloveniji se danas, također, slavi Dan državnosti, jer je slovenska skupština na isti dan 1991. godine donijela odluku o suverenosti i samostalnosti.

Već tradicionalno se u Sloveniji Dan državnosti obilježava večer prije na Kongresnom trgu u Ljubljani, gdje se građanima obratio predsjednik Borut Pahor koji je u svom govoru rekao kako, uprkos brojnim problemima, Slovenija može biti ponosna na postignuto.

Za daljnji oporavak privrede te zemlje, istaknuo je Pahor, nužno je da nakon izvanrednih parlamentarnih izbora 13. srpnja ne dođe do političke paralize, kao i pozitivno razmišljanje društva u kojem je omogućena vladavina prava.

Na proslavi Dana državnosti nije bilo predstavnika SDS-a, stranke Janeza Janše koji je na izdržavanju dvogodišnje zatvorske kazne zbog korupcijske afere „Patria“.

Izvor: Al Jazeera